Andy Vajna TV2-re októberben ajánlatot tevő cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. még nem vette át a tévét. A válasz.hu tegnap számolt be arról, hogy a Magyar Broadcasting 6,72 milliárd forint hitelt kapott az egyik állami pénzintézettől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Export-Import Banktól. A szerződést november 27-én írták alá, két héttel azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter "a leghatározottabban visszautasította" az ellenzéki vádat, mely szerint az Eximbank "a kormányfőközeli oligarchák kifizetőhelye" lett.

A Népszabadság értesülései szerint nem is az exportbank az egyedüli állami pénzintézet, amely részt vesz a TV2-s ügylet finanszírozásában. Vajna üzletének összértéke eléri a 18-19 milliárdot, az Eximbank hitele önmagában nem lesz elég. A cégnyilvántartás szerint vállalkozásai évek óta az MKB Banknál vezetik a számlájukat, a bank pedig 2014 szeptemberében állami tulajdonba került. Érdeklődésükre a Magyar Broadcasting közölte: a TV2 "finanszírozásához egy hazai és a nemzetközi pénzintézetekből álló banki konzorciummal kötött megállapodást. A hitelszerződéseket a vállalat szigorú piaci feltételekkel kötötte", de a megállapodás "további részletei üzleti titkot képeznek".

Vajnának sok pénzre van szüksége, hiszen a TV2 korábbi tulajdonosával, a német Pro7Sat.1 médiavállalattal arról állapodott meg, hogy átvállalja a tévé tartozásait.

Saját erő a kaszinókból

Az Eximbank egy olyan cégnek ítélte meg a hitelt, amelynek 2012-es alapítása óta nulla az árbevétele. Igaz, Vajna október 7-én úgy döntött, hogy egyéb befektetéseiből 2,5 milliárd forintot utal át a társaság számlájára. A feltőkésítést lényegében az egyik cége, az AV Investments állta, amely az öt játéktermet működtető Las Vegas Casino Kft. közvetett tulajdonosa. A cégpapírokból kiderül, hogy a Las Vegasból idén hárommilliárdos osztalékot vettek ki, amelyet kiutaltak egy luxemburgi cégnek. Ennek a társaságnak a tulajdonosa a magyar AV Investments, amely júliusban közel kétmilliárdot kapott vissza osztalékként Luxemburgból - írja a lap.

Az ötből négy játékterem koncesszióját - s ezzel a budapesti monopóliumot - Vajna tavaly kapta meg a nemzetgazdasági tárcától.

A TV2 megvásárlására szintén bejelentkező Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa hétfőn ismét kérte a cégbíróságtól, hogy írják a nevére a TV2 vagyonkezelő cégét. Arra hivatkozik, hogy a TV2-s cégek tavalyi átszervezésekor sérültek az opciós jogai, a cégvezető-tulajdonos Yvonne Dederick és Simon Zsolt döntései semmisek, a Pro7Sat.1 zálogjogát pedig nem is akarják törölni, csak magukra vállalni - olvasható a Népszabadságban.