Még több állami hitelt kaphat Vajna

Az Eximbankon kívül egy másik állami pénzintézet is beszállhat a TV2 megvásárlására irányuló, 19 milliárd forint összértékű üzletbe Andy Vajna oldalán - derül ki a Népszabadságból.
Napi.hu, 2015. december 16. szerda, 08:55
Fotó: MTI Fotó

Andy Vajna TV2-re októberben ajánlatot tevő cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. még nem vette át a tévét. A válasz.hu tegnap számolt be arról, hogy a Magyar Broadcasting 6,72 milliárd forint hitelt kapott az egyik állami pénzintézettől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Export-Import Banktól. A szerződést november 27-én írták alá, két héttel azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter "a leghatározottabban visszautasította" az ellenzéki vádat, mely szerint az Eximbank "a kormányfőközeli oligarchák kifizetőhelye" lett.

A Népszabadság értesülései szerint nem is az exportbank az egyedüli állami pénzintézet, amely részt vesz a TV2-s ügylet finanszírozásában. Vajna üzletének összértéke eléri a 18-19 milliárdot, az Eximbank hitele önmagában nem lesz elég. A cégnyilvántartás szerint vállalkozásai évek óta az MKB Banknál vezetik a számlájukat, a bank pedig 2014 szeptemberében állami tulajdonba került. Érdeklődésükre a Magyar Broadcasting közölte: a TV2 "finanszírozásához egy hazai és a nemzetközi pénzintézetekből álló banki konzorciummal kötött megállapodást. A hitelszerződéseket a vállalat szigorú piaci feltételekkel kötötte", de a megállapodás "további részletei üzleti titkot képeznek".

Vajnának sok pénzre van szüksége, hiszen a TV2 korábbi tulajdonosával, a német Pro7Sat.1 médiavállalattal arról állapodott meg, hogy átvállalja a tévé tartozásait.

Saját erő a kaszinókból

Az Eximbank egy olyan cégnek ítélte meg a hitelt, amelynek 2012-es alapítása óta nulla az árbevétele. Igaz, Vajna október 7-én úgy döntött, hogy egyéb befektetéseiből 2,5 milliárd forintot utal át a társaság számlájára. A feltőkésítést lényegében az egyik cége, az AV Investments állta, amely az öt játéktermet működtető Las Vegas Casino Kft. közvetett tulajdonosa. A cégpapírokból kiderül, hogy a Las Vegasból idén hárommilliárdos osztalékot vettek ki, amelyet kiutaltak egy luxemburgi cégnek. Ennek a társaságnak a tulajdonosa a magyar AV Investments, amely júliusban közel kétmilliárdot kapott vissza osztalékként Luxemburgból - írja a lap.

Az ötből négy játékterem koncesszióját - s ezzel a budapesti monopóliumot - Vajna tavaly kapta meg a nemzetgazdasági tárcától.

A TV2 megvásárlására szintén bejelentkező Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa hétfőn ismét kérte a cégbíróságtól, hogy írják a nevére a TV2 vagyonkezelő cégét. Arra hivatkozik, hogy a TV2-s cégek tavalyi átszervezésekor sérültek az opciós jogai, a cégvezető-tulajdonos Yvonne Dederick és Simon Zsolt döntései semmisek, a Pro7Sat.1 zálogjogát pedig nem is akarják törölni, csak magukra vállalni - olvasható a Népszabadságban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.12.16 14:42

derék ember ez a vajna, annyira mérhetetlenül sok adóbevételt generált a kaszinóival, igazán megérdemli az állami segítséget. Még a végén illetéktelen kezekbe kerül ez is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.16 11:53

A TV2 kitermeli a hitel költségét, s magát a hitelt is: csak elég állami hirdetés és államilag támogatott sorozat kell hozzá.
Gondolom ezekből nem lesz hiány, amíg simicska nyomát nem követi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.12.16 11:48

@pastorius:
Egyszerű ez: a propagandacsatornává silányított M1-et a legelvakultabb fideSS fan-okon kívűl a kutya nem nézi, ezért a kormány kénytelen plakátolni és egyidejűleg (persze közvetetten) más megjelenési felületek után nézni, Ennek a folyamatbak része az TV2 bármi áron megszerzése.

Csal pár lehetséges, a TV2-n várható műsor struktúra változás:
- 06:00.. 08:00 Orbán szavainak ismételgetése
- 08:00 - 10:00 sikerpropaganda harsogása
- 10:00 - 12:00 az ellenzéki és bármely szakmai helyről érkező kritikák cáfolata bármely eszközzel, úgy mint, elhallgatás, hamis, manipulált adatokkal példálózás, egyoldalú megközelítés, és hasonlók
... stb.
Este lesz valami film/sorozat is azért, hogy megmaradjon a ker tv-s felállás látszata, azonban a szünetekben a reklámok közé gondosan be lesznek szerkesztve a délelőtti műsorok rövidített változatai, illetve a közvetlenül állami megrendelésű, önhipnózisra épülő "Jobban teljesítünk" , "Reformok működnek" stb, "közérdekű" hirdetések.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.12.16 11:27

fasza
mi adunk pénzt Vajnának, hogy megvegye a TV2-t..nyilvánvalóan ebben a bizonytalan jogi környezetben nincs olyan kereskedelmi bank, ami bevállalná
de miért adunk MI hitelt erre?? kinek az érdeke?? miért és kit érdekel, hogy vajna mit akar venni, amire nincs pénze?? az eximbank amúgy profiljától teljesen eltérően ad hitelt (ugye nem ez a dolga, hanem export-import hitelezés)..
hogy aztán vajna egyáltalán ezt vissza fogja-e valaha fizetni, nem mostanában tudjuk meg..a baráti hiteleknek állami bankokból ez szokott a sorsa lenni..valahogy egy idő után elfelejtődnek, majd kifizetjük mi...ezt is
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html