Még több cég dőlhet be Magyarországon

A kitolt fizetési határidők és az egyre terebélyesedő tartozási láncok miatt jövőre még az ideinél is több cégbedőlés várható.
NAPI, 2011. december 5. hétfő, 12:51
Fotó: Napi.hu

Csaknem rekordot döntött a felszámolások száma novemberben, a tavalyinál 27 százalékkal több, összesen 2055 felszámolási eljárást tettek közzé a cégbíróságok. Ez minden idők második legrosszabb adata, ennél több felszámolást csak 2011 júniusában indítottak a nemfizetőkkel szemben a hitelezők. A novemberi adat az egy hónappal ezelőtti adattal összehasonlítva is csaknem 24 százalékos növekedést mutat - állapította meg az Opten Kft.

Az októberi adatok kapcsán jeleztük, hogy a magyar gazdaság átrendeződése még korántsem ért véget, ezt támasztják alá a statisztikai adatok is - véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója, aki szerint a növekvő fizetési határidők, az egyre terebélyesebb lánc- és körbetartozások miatt 2012-ben az ideinél is több cégbedőlésre lehet számítani.

Duplázódhatnak a kényszer-végelszámolások 2012-ben

A tavalyi 1023-mal szemben idén novemberben 1743 cégre kértek végelszámolást a tulajdonosok, vagy kényszer végelszámolást a cégbíróságok, ám ez még így is 442 új eljárással kevesebb, mint amennyiről egy hónappal ezelőtt kellett beszámolni. A végelszámolási statisztikák esetében nagy szórással kell számolnunk, mert sok múlik azon, hogy a cégbíróságok milyen ütemben dolgozzák föl a NAV-tól kapott adatokat. Az adóhivatal ugyanis jelentős számú olyan céggel szemben folytatott és folytat le adóigazgatási eljárást, amelyik nem ad le pénzügyi beszámolót" - hívta fel a figyelmet az Opten igazgatója. Szakértők szerint az ilyen "kényszer-végelszámolt" cégek száma az idei 15-20 ezerről a jövő évben 40 ezerre is nőhet.

Tisztulhat a cégstruktúra, vagy csak kivárnak a cégvezetők?

Az új cégek alapítása 50 hónapos mélypontot ért el novemberben. A mögöttünk álló hónapban 2609 új céget jegyeztek be, ez több mint 900-zal kevesebb az egy évvel korábban regisztrálthoz képest, és 1200-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

A késő őszi hónapokban és decemberben megszokott jelenség a cégalapítások számának visszaesése. Ennek oka rendszerint a vállalkozók kivárásában, illetve az adójogszabályok év végi változásaiban keresendő. Egyelőre nem világos, hogy a mostani visszaesésben milyen szerepet játszik az általános pesszimizmus, és milyet az adórendszer, például az eva adókulcsának emelése. Tény, hogy a magyar gazdaságnak kifejezetten jót tesz, hogy kevesebb cég alakul, így akár tisztulhat is a szélsőségesen felaprózott cégstruktúra - mondta Csorbai Hajnalka.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rodolfo, 2011.12.05 15:45

Csak tudnám ki ez a fő okos Csorba Hajnalka. Annyira le fog tisztulni majd a magyar piac, hogy drága Hajnalka is majd szépen elmegy a konyhára krumplit hámozni, mert nem lesz a végén cég, vállalkozó akik adó fizetés néven a sok ingyenélő állami alkalmazott fizetését megtermelné.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

devizatrader62, 2011.12.05 13:21

Na ja-az a baj-hogy hunniában eleve a kft-k zrt-k nagy része csalásra épül...hitelezz én meg majd abból a beszállítói pénzből jól élek...luxuskocsi stb...aztán perelj be...addigra úgyis megszünök....gratula hozzá.....nekem senki egy fillérrel nem maradt adós-mert nem nőtt a cégem az égig...és csak kp-ra adtam árút...vagy max 8 napra-aki tényleg megbízható....nos nagyon kevés ilyen volt!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html