Januártól szigorúbb pénzmosás elleni szabályok lépnek életbe, a vállalatoknak év végéig nyilatkozniuk kell tényleges tulajdonosukról számlavezető bankjuknál, ennek hiányában nem indíthatnak banki műveleteket jövőre - közölte korábban az MNB, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség.

A pénzmosás elleni törvény 2013. július 1-jei módosítása nyomán a jogi személyiséggel rendelkező hazai vállalkozások és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, valamint az egyéb jogi személyek, például alapítványok, egyesületek képviselőjének 2014. december 31-éig írásban nyilatkozni kell számlavezető hitelintézetüknél tényleges tulajdonosukról, amennyiben ezt korábban nem, vagy nem a jogszabálynak megfelelő tartalommal tették meg. Ha nincs olyan természetes személy, aki az adott szervezet tényleges tulajdonosa volna, akkor a vezető tisztségviselők adatait kell rögzíteni.

Az MKB Bank ügyfeleinek 99,5 százaléka nyilatkozott a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény által előírt tényleges tulajdonosról és adatairól - közölte a bank.

A K&H Bank válasza szerint mindösszesen 90 olyan alapítvány és egyesület van, melyek nem felelnek meg az új törvénynek, de 2014. december 30-ára várakozásuk szerint az ő státuszuk is rendeződik.

A Raiffeisen Banknál az ügyfélkör nagyobb része már megtette a szükséges nyilatkozatokat.

Az OTP Bank válasza szerint az érintett ügyfélkör nagyjából 15 százalékától nem érkezett még nyilatkozat, összesen mintegy 195 ezer OTP ügyfélre vonatkozik az előírás.

Az Erste Bank közölte: több tízezer ügyfelet azonosítottak a nyilvántartásaikban, akik új nyilatkozattételre kötelezettek, amelyek közel felétől - túlnyomó többségük mikrovállalkozás - várják a nyilatkozatot.

Mindegyik pénzintézet kiemelte válaszában, hogy mindent megtesznek azért, hogy a december 31-i határidőig minden érintett ügyfél nyilatkozata rendelkezésre álljon. A bankok többsége számos információs csatornát igénybe vesz az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételre, úgy mint postai levél, e-mail, netbank üzenet, telefonos megkeresés.