Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Hernád licencterületen, ahol a JKX 50 százalékos részesedéssel bír - a Hajdúnánás-2 és a Görbeháza-1 kutakon a múlt év utolsó negyedében elvégzett munkákat követően - az átlagos napi gázkitermelés 7 millió köblábra (Mmcfd), azaz 198,2 ezer köbméterre, a kondenzátum-kitermelés pedig átlagosan napi 180 hordóra nőtt.
A gázkitermelés ezzel elmarad a 2009 harmadik negyedévében közölttől (260,5 ezer köbméter/nap), miután a tevékenységet vízbeömlés hátráltatta, míg a kondenzátum mennyisége meghaladja azt (148 hordó).

A mező üzemeltetői, a Hungarian Horizon Energy (HHE) és a JKX azt tervezik, hogy ez év második negyedében 20 százalékkal növelik a kitermelést. A gázárat 10 dollár/ezer köbláb fölé várják, ami köbméterenként 35,3 cent, jelenlegi árfolyamon mintegy 71 forint feletti összegnek felel meg.

A JKX megállapodott a HHE-vel arról, hogy a túrkevei térségben akár hét kutat is tesztelnek. A JKX a munkálatok költségeinek kétharmadát, a csővezeték-csatlakozások kiépítési költségeinek 75 százalékát finanszírozza, így a bányaterület 50 százalékához jut hozzá. A becslések szerint egy kút teljes kiépítésének bruttó költsége 3 millió dollárra tehető.

A Hernád licencterületen - ahol a JKX-nek 50 százalékos részesedése van - a Tiszavasvári-6 jelű kutat némi késéssel 2011 januárjában tesztelték, a legmagasabb hozam 1,5 MMcfd, azaz napi 42,5 ezer köbméter volt. A kutat a további tesztelésig egyelőre felfüggesztették, de maga a lelőhely ígéretes, a becslések szerint 1,42-4,25 milliárd köbméter földgázt rejthet.

Szintén a további tesztelést várja a Hajdúnánás mezőtől mintegy 12 kilométerre található Tiszatarján-1 jelű kút, ahol olajra bukkant a JKX.

A Vésztő licencterületen, ahol a JKX 25 százalékos részesedéssel bír, a társaság és a HHE folytatja a Nyékpuszta-2 kút teszteredményeinek kiértékelését. Ez a lelőhely szintén ígéretes, akár több mint 5,7 milliárd köbméter gáz is lehet a mélyben, így ez év harmadik negyedében újabb kutat fúrhatnak.

Ha a JKX által jelzett teljes mennyiséget ki is tudják termelni, az még messze nem jelenti Magyarország földgázfüggetlenségét, hiszen hazánk földgázfogyasztása évi 10 milliárd köbméterre tehető.