Még több MFB Pont nyílhat

Miután a kormány egy minapi jogszabály módosítással növelte azon bankok számát, amelyek elindulhatnak az MFB Pontok bővítésével, illetve a visszatérítendő uniós források elosztásával kapcsolatos közbeszerzéseken, friss határozatával rábólintott ennek a közbeszerzési felhívásnak a szövegére is - derült ki a kedd este megjelent Magyar Közlöny 1519/2016 számú kormányhatározatából.
portfolio.hu, 2016. szeptember 28. szerda, 13:35
Fotó: Napi.hu

A kormány korábban úgy döntött, hogy felmentést ad a jogerősen versenyhatósági bírsággal sújtott kereskedelmi bankoknak a közbeszerzési törvény bizonyos passzusai alól és ez megnyitotta a kaput az érintett bankok előtt, hogy indulhassanak az MFB Zrt. által kiírandó, az MFB Pontok bővítésére, illetve a visszatérítendő uniós források elosztásával kapcsolatos közbeszerzésen. Utóbbi kiírása a jelek szerint a küszöbön van, hiszen a tegnap este közzétett kormányhatározat jóváhagyta a közbeszerzés tervezett szövegét.

A közbeszerzés két főbb témára irányul:

  • egyrészt a visszatérítendő uniós források MFB Pontokon keresztüli elosztási hálózatának további bővítésére ("'MFB Pont' elnevezésű értékesítési pontok kialakítására és üzemeltetésére")
  • másrészt "kiemelt közvetítői és pénzügyi közvetítői szolgáltatások nyújtására".

Utóbbi arra utal, hogy bizonyos (uniós) forrásokat az MFB Pontok hálózatán kívül, egyéb pénzügyi közvetítői megoldásokon keresztül is tervez elosztani a kormány (elképzelhető, hogy például a lakossági energiahatékonyságra szánt 115 milliárdos uniós forrás közvetítésére, vagy más visszatérítendő pénzügyi eszközök elosztására is ilyen közvetítőket alkalmazna a kormány).

HOZZÁSZÓLÁSOK