Még több pénzt kap a közmédia

Elkészült a közmédia és a hírközlési hatóság jövő évi költségvetési terve, eszerint a teljes állami médiaköltségvetés 2015-ben 114,3 milliárd forint lehet. A közmédia közvetlen támogatása 80,5 milliárd forintra nő, ami 3,2 százalékos növekedés az idei 77,9 milliárdos kiadásokhoz képest.
Papp Zsolt, 2014. október 24. péntek, 12:33
Fotó: Napi.hu

Az állami költségvetésről még csak a részletek szivárognak, a büdzsé tervezetét a hónap végén terjeszti a kormány a parlament elé, ám a jóval kisebb horderejű közmédia-költségvetés viszont már az Országgyűlés előtt van. Eszerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2015-ben 32,4 milliárd forintból a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) további 80,497 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodhat, míg a médiatanács költségvetése 1,4 milliárd így a jövő évi állami közmédia-költségvetés 114,3 milliárd forintra emelkedik, ami a GDP 0,3 százalékának felel meg.

A 114,3 milliárd forint elköltését 10 oldalban elintézte az előterjesztő, így az részletekben nem is bővelkedik. Mind az NMHH, mind a MTVA költségvetése nullszaldós, igaz a NMHH költségvetésben 11 milliárd forintos tartalékot képeznek - vagyis valójában erőteljesen szufficites a büdzséjük. Az NMHH bevételeinek java része 18,5 milliárdos frekvencia-használati díjakból jön össze, a maradék pedig átfolyó adóbevételekből, felügyeleti- és bírságbevételekből. A kiadások közül messze a személyi költségek a legmagasabbak, erre a célra bruttó 8,3 milliárd jut, míg a dologi kiadásokra 4, a beruházásokra pedig 2,3 milliárd forintot terveznek - így keletkezik a 11 milliárdos tartalék. A bérköltségek emelkednek ugyanis az NMHH létszámemelést tervez 2015-re a bővülő feladatokra hivatkozva - így a hatóságnál már 650-en fognak dolgozni. Ezzel szemben viszont a dologi kiadások összege 16 százalékkal csökken 2015-höz képest.

A legnagyobb falat a médiatartalmakat előállító MTVA költségvetése, amely a javaslat szerint jövőre 80,49 milliárd forint lehet, ami 3,2 százalékos növekedés az idénhez mérten. Mivel a kormánynak még nincs hivatalos makrogazdasági prognózisa 2015-re, így az MNB 2,5 százalékos inflációt vár 2015-ben, azaz ezért reálértéknövelést is biztosít a javaslat. A 80,5 milliárdból 70,5 milliárd jön a nagy állami költségvetésből - vagyis az adóbevételekből -, 5 milliárd forint kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételekből, míg 3,7 milliárd az előző évi maradványokból. A két országos kereskedelmi tv (TV2, RTL Klub) tulajdonosai valamint a Class FM-et üzemeltető Advenio Műsorszolgáltató Zrt., illetve a nem országos adók összesen egy milliárddal támogatják az MTVA-t, vagyis a konkurenciájukat.

Érdekesebb az MTVA kiadási szerkezete: a 80,5 milliárd forintos büdzséből 61,46 milliárd forint megy műsorok költségvetésére - ez körülbelül a teljes piaci média éves költségvetése -, viszont 19 milliárd forint elfolyik egyéb, jellemzően működési kiadásokra. Csak a médiatanács működési kiadásai 2,2 milliárd forintra rúgnak, a közmédiumok (MTV, Duna TV, Magyar Rádió és MTI) működési költségeire 2,4 milliárd forintot költenek.

Ebből a legnagyobb szeletet, 700 milliót, az MTI kapja, a többi közmédium 570-570 millió forintos keretből gazdálkodhat. A négy médiacég az elmúlt években kiüresedett, alig pár embert foglalkoztató cégekké alakultak, ezért ilyen alacsony a működési költsége, a gyártás és annak minden költsége ugyanis az MTVA-hoz került.

Az MTVA kamatfizetési költségei jövőre 3,5 milliárd forintra rúgnak, tőketörlesztésre pedig további 6,2 milliárd forint megy - ezek az összegek a közmédia óbudai telephelyének a hiteleivel lehetnek összefüggésben, bár ez a költségvetésből egyértelműen nem derül ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.10.25 07:57

Megy a pénz szófosásra. No ez fogja majd a gazdaságot fellendíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.10.24 19:15

@unortodox: szerezlek Magyarország????, Talán Magyarország, szeretlek!...ha már példálózól írd le rendesen. Egyébként ebben egyetértünk, ez tényleg jó műsor. De a többi....?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2014.10.24 18:28

Orbán pofátlanságának nincs határa - hát határt kell szabni annak. Idén még csak 83 milliárd volt az állami média költségvetése - jövőre már 114. Közben vérre menő hazudozást folytatnak a kereskedelmi média reklámadóztatásáról. Meg évente többszáz milliárdnyi nemmegszorító csomagok, amit azért még is csak mi fizetünk meg, magyar állampolgárok. Az ő annyukét, amondó vagyok - húzzanak el Moszkvába ők, ha annyira tetszik nekik - ez itt a mi országunk, nem Orbáné meg a hazaáruló sleppjéé. Elmehetnek, amíg van Moszkvába közvetlen MÁV járat. Siessenek...nehogy lemaradjanak. Nagy kár volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.24 17:34

@Tacitus: a műsorok magyaroknak való ...

.igen ,nem ufó-knak .!!!..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.10.24 17:14

Már vagy 10 éve nem nézek tv-t néha sportot,vagy ismeretterjesztő filmeket, szóval el sem tudom képzelni milyen szar lehet a királyi tv.
(mondjuk ha visszaemlékszek az idei vb közvetítésekre akkor igen)
De ennyi pénzből Magyarországon csak nézhetetlen filmeket,műsorokat szoktak készíteni. Ez is csak egy kifizetőhely a haverok számára.
Pl a Bayer féle 1,5 millió lépés.
Szegény Rockenbauer...így lejáratni az életművét egy szar pártpropaganda filmmel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html