Még többet fizetnek a bankok

Villámgyorsan reagáltak a bankok az MNB kamatemelésére.
B. Varga Judit, 2008. május 6. kedd, 07:20
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Az OTP Bank - jelentette be a pénzintézet - a korábbi akciók sikerére, illetve az ismét módosuló kamatkörnyezetre tekintettel május 9-étől egyes lakossági forintbetétek kamatát 25-50 bázisponttal emeli. A kamatemelés érinti a lekötött forintszámlákat, a megtakarítási számlát, a megtakarítási betétkönyvet, a gyámhatósági betéteket. A legnagyobb magyar bank a hosszabb távú megtakarítások ösztönzésére (és persze saját forrásszerkezetének javítására) például a forintszámlán lekötött fix kamatozású betéteknél egyéves futamidőre 50 bázisponttal, 1, 2, 3 és 6 hónapos futamidőre 25 bázisponttal fizet magasabb kamatot az eddiginél. Ennek megfelelően május 9-étől legalább 5 millió forint egyéves lekötése esetén az aktuális éves kamat 5,5 százalék. A bank a folytatódó deviza, net, illetve mobil betéti akciók mellett május 5-étől az Olimpia Megtakarítási Program újabb szakaszában a 2 és 3 hónapos futamidőre lekötött pénzeket honorálja magasabb (akár fix 8,5 százalékos) kamattal. Az OTP-nél a jövő héttől vásárolható ismét kombinált megtakarítási termék, amellyel 2 hónapos forintlekötésekre éves szinten fix 12 százalékos kamatot kínál.

Az MNB kamatemelése(i) azt biztosan elérték, hogy megmaradjanak az akciós betéti kamatok. Mint a Raiffeisennél felhívták a figyelmet: jelenleg is több olyan betéti termék található a bankok kínálatában - köztük a Raiffeisennél -, amelyek kamatszintje akár 100-200 bázisponttal is meghaladja a jegybanki alapkamat mértékét. Az akciós kamatoknál az eddigi, betéti konstrukciótól függően kínált 8-12 százalékos kamatok emelkedésére nem számít a bank. A betéti akciók árazását a jegybanki kamatszint mellett teljesen más jellegű hatások is befolyásolják - rögzítették a K&H Banknál, hozzátéve: a csökkenés mindenhol gyorsabban jelenik meg.

A Budapest Bank (BB) szakértői szerint az elemzők többsége az idén még további 25 bázispontos jegybanki kamatemelést valószínűsít, majd tartást, akár az év végéig. Ennek megfelelően a néhány hónappal ezelőtti inverz hozamgörbe megfordult, tehát - hangsúlyozzák - érdemes hosszabb távra is lekötni pénzünket. A BB kiemelte, hogy a legtöbb lakossági ügyfél számára alapvető dilemma, hogy mikor "szálljon be" és hány hónapra, illetve mikor váltson a különböző akciós lekötések között. Ennek a bizonytalanságnak a kivédésére a bank indexált betétjét ajánlja, amelynél a kamat a jegybanki alapkamathoz kötött. Több mint egy éven keresztül garantáltan a betéti kamat az alapkamat-változással megegyező mértékben módosul, ami egy emelő-tartó kamatkörnyezetben mindenképpen vonzó az ügyfelek számára - mondták el a hitelintézetnél.

HOZZÁSZÓLÁSOK