A hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás eredményét az ajánlatkérő Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben. Ezt a közbeszerzési formát azért választotta az ORFK, mivel az ARH Zrt. kizárólagosan jogosult a speciális sebességmérő berendezés gyártására és forgalmazására, továbbá a rendszámfelismerő és képelemző kamerák gyártására és forgalmazására is.

A "szuper traffipaxokat" ugyanis a magyar tulajdonú ARH Zrt. és az iCell Mobilsoft Zrt. fejlesztette ki, nettó 6,3 milliárd forintért. A rendőrség a 2014-es közbeszerzését európai uniós támogatással finanszírozta (a szerződés előzetesen becsült értéke ennél alacsonyabb összeg, 5,5 milliárd forint volt).

Az ARH feladata a Véda rendszer eszközeinek karbantartása és üzemeltetése, továbbá az egyedi fejlesztések elvégzése. Az előbbi átalánydíjas, míg az utóbbi évi 2250 óra fejlesztéssel jár. Jelenleg 365 fix és 160 mobil traffipax működik az országban.

Az egyedi szoftver fejlesztésre akkor lesz szükség, ha azt jogszabály-változás, illetve a hardver-csere vagy pedig a Véda továbbfejlesztése (funkcionális bővítése) igényli azt.

A szerződést az ORFK február 21-én kötötte meg az ARH Zrt.-vel.

A kép forrása: Shutterstock.