Az MCSZ következetes szakmai önszabályozást hirdetett meg, amelynek célja az átlátható és számon kérhető szakmai normák és sztenderdek kialakítása. Az MCSZ-t alkotó szervezetek közös céljuknak tekintik a hazai coaching szakma minőségbiztosítását. Az MCSZ felkarolja és képviseli a korábban közösen aláírt Szakmai Kódexet, amely az Európai Unióban hivatalosan is elfogadott önszabályozó szakmai normákat építi be a hazai gyakorlatba.

A coaching, mint szakma az egyén, például egy üzletember, teljesítményének, tanulásának és fejlődésének elősegítésével foglalkozik. Az egyén és a coach (edző) együttműködésére épülő, megoldás- és eredményközpontú, szisztematikus folyamat során a coach elősegíti a teljesítmény, az életminőség és a személyiség fejlődését.

A Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) globális kutatása szerint világszerte mintegy 47 500 coach dolgozik, 21 300 Európában, 3500 Kelet-Európában. Felmérések szerint a coaching, az informatika után a második leggyorsabban növekvő üzletág lett. A coaching éves árbevétele világszerte már eléri a 2 milliárd dollárt, Európában a 900 millió dollárt, a kelet-európai régióban 69 millió dollárt tesz ki.