BUX
36940

Megállt a felszámolások növekedése, de még nincs stabilizálódás

Második hónapja lényegében stagnál a felszámolásra jutó társaságok száma Magyarországon - áll az Opten legfrissebb jelentésében. Ez azonban még nem a stabilizálódás jele.

NAPI, 2011. február 4. péntek, 15:05

Decemberben minimális mértékben csökkent, januárban pedig mindössze 2,4 százalékkal emelkedett a felszámolás alá vont cégek száma a megelőző év azonos időszakához képest, vagyis az elmúlt két hónapban lényegében stagnált a bedőlések száma. Alapvetően jó hírnek kell tekinteni, ha a felszámolások számának növekedési üteme csökken, de ez a két hónap még nem a stabilizálódást mutatja, sokkal inkább egy átmeneti stagnálást, az egyébként is igen magas felszámolási arányon - véli Csorbai Hajnalka az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója. A cégbedőlések száma várhatóan még emelkedni fog a következő hónapokban - tette hozzá. Januárban 1352 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők. Csorbai szerint az utóbbi időben több biztató adat is napvilágot látott a magyar gazdaság állapotáról, így a 3 százalék körüli várható növekedés vagy a rekordméretűre duzzadt külkereskedelmi többlet is optimizmusra ad okot, ám ezek a makroszintű változások általában késleltetéssel éreztetik hatásukat a kkv-szektorban.

A tulajdonosok kezdeményezésével indított végelszámolások terén jóval nagyobb növekedést hozott 2011 első hónapja. Januárban a tavaly januári 883-mal szemben 1166 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ami 32 százalékos növekedést jelent. Csorbai szerint a cégvilág egésze szempontjából az volna megnyugtató, ha mind több végelszámolás indulna, de ezek közül egyre kevesebb fordulna át felszámolásba - márpedig erről most még nem beszélhetünk.

Januárban 5 százalékkal 3828-ra emelkedett az új cégek száma, ami ugyancsak nem számottevő változás. „Általában azt tapasztaljuk, hogy az adóváltozások függvényében decemberben és januárban a cégalapítások kissé hektikusan mozognak" -  fogalmazott Csorbai. Az Opten igazgatója szerint az év vége a vállalkozások számára jogszerző vagy jogvesztő határidőkkel van tele, sokan ezektől teszik függővé, hogy amúgy nem működő vagy éppen csak vegetáló vállalkozásaikat a piacon tartsák-e vagy se.