BUX
36940

Megállt a napi fogyasztási cikkek forgalomcsökkenése

Magyarországon megállt a napi fogyasztási cikkek eladásának csökkenése; idén a harmadik negyedévben mennyiségben is, értékben is stabilan ugyanakkora forgalmat ért el az élelmiszer-kiskereskedelem, mint a tavalyi hasonló időszakban. Ezzel megszakadt a 2009. második negyedéve óta tartó negatív tendencia, állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat, amely húsz európai ország piacát elemzi negyedévenként.

NAPI, 2010. december 7. kedd, 18:56

Amíg az idei második negyedév során még tíz ország boltjaiban adtak el kevesebb élelmiszert, háztartási vegyiárut és kozmetikumot, mint egy évvel korábban, köztük hazánkban is, addig a harmadik negyedévben csak Görögországban, Németországban és Hollandiában regisztráltak mennyiségi csökkenést. A görög és a holland mennyiségi mutató mínusz 2-2, a német mínusz 3 százalék.

Értéket tekintve szintén ebben a három országban csökkent az élelmiszer-kiskereskedelem eladása; Görögországban 3, Németországban és Hollandiában 1-1 százalékkal.

A legnagyobb arányú mennyiségi növekedést a török (6 százalék), szlovák (4), olasz és svájci piac (3-3) érte el a harmadik negyedévben, a tavalyi negyedik-hatodik hónaphoz viszonyítva.

Értéket tekintve is Törökország áll a növekedési ranglista élén (10 százalék), majd Szlovákia (6), Nagy-Britannia és Csehország (3-3) következik.

Amíg értékben, nominálisan húsz európai országban átlagosan 2,3 százalékkal emelkedett az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele, addig a mennyiségi növekedés átlaga még viszonylag kis mértékű, 1,2 százalékkal - állapítja meg Szalókyné Tóth Judit, a Nielsen magyarországi vállalatának igazgatója az idei és tavalyi harmadik negyedév összehasonlítása alapján.

Ugyanakkor tovább emelkedett a napi fogyasztási cikkek átlagárának növekedési üteme, és 1,1 százalékot ért el július-szeptember során, a vizsgált húsz országban, a múlt évi hasonló időszakhoz képest.

Az átlagárak legnagyobb mértékű emelkedését a Nielsen Törökországban, Nagy-Britanniában és Dániában regisztrálta a harmadik negyedév során, 4, 3, illetve 2 százalékkal.

Csökkent viszont az élelmiszer, háztartási vegyiáru és kozmetikum átlagára Spanyolországban és Svájcban 2-2, Lengyelországban és Olaszországban 1-1 százalékkal.