Megbírságolták az FHB-t

Ma publikált határozatában négymillió forintra bírságolta az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-t az MNB. A hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb ez év szeptember végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértést - írja a Portfolio.hu.
portfolio.hu, 2016. július 26. kedd, 17:45
Fotó: Napi.hu

Az MNB határozatában megállapította, hogy a bank a felügyelet 2015. október 7-én hozott határozatában előírt intézkedések közül nem mindegyiket teljesítette az előírt határidőre. Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. ezzel továbbra is megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet a bankkártyával kezdeményezett fizetési műveletek jóváírására vonatkozó előírását - írja a portál.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelést 2016. szeptember 30-ig biztosítsa.

A jogsértésekre tekintettel az MNB négymillió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a hitelintézetet. Az intézkedés oka, hogy a bank az előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértés huzamosan, folyamatosan fennáll és a jogszabálysértő állapotot rendszerbeli hiányosság okozza.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek.

HOZZÁSZÓLÁSOK