Megbüntették az ásványvíz károsságát állító céget

A Gazdasági Versenyhivatal 3 millió forintra bírságolta azt a víztisztító berendezéseket forgalmazó társaságot, amelyik reklámjaiban azt állította, hogy a vezetékes ivóvíz, vagy az ásványvíz fogyasztása árt az egészségnek.
NAPI Online, 2009. február 6. péntek, 13:50
Fotó:

A Nap Háza Kft nem tudta igazolni állításait, sőt, a Versenyhivatal (GVH) vizsgálata során kiderült: nem megfelelő használat esetén éppen a hirdetett víztisztító berendezés lehet veszélyes az egészségre.

A Nap Háza Kft. 1998 óta foglalkozik víztisztító berendezések forgalmazásával és szervizelésével. Több gyártó körülbelül 60-80 féle termékét árusítja és üzemelteti a "Tiszta Víz Üzletházat". A GVH azért indított eljárást a vállalkozás ellen, mert gyanúja szerint az "RO 100 reverz ozmózis technológiát" alkalmazó ivóvíz utótisztító háztartási kisberendezés népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat.

A Nap Háza Kft. fogyasztóknak szóló tájékoztatásainak üzenete az volt, hogy a vezetékes ivóvíz fogyasztása káros. Az ezzel kapcsolatos állításokat azonban a vállalkozás a tudományosság követelményeinek megfelelő bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani. A GVH ellenben talált például olyan adatokat, amelyek szerint budapesti vezetékes ivóvíz minősége az európai városok tekintetében az élcsoportba tartozik, egy UNESCO tanulmány szerint pedig a vízminőség vonatkozásában a magyarországi ivóvíz 122 közül a 14. volt. Az adatok arra mutatnak rá, hogy vannak a Nap Háza Kft. álláspontjától eltérő vélemények, s a vezetékes ivóvíz megítélése kapcsán nem lehet tudományos nézetazonosságról beszélni.

A vállalkozás több fogyasztóknak szóló tájékoztatójában megjelent, hogy az ásványvíz fogyasztása káros az emberi egészségre. A Nap Háza Kft. azonban ezt az állítását sem tudta hitelt érdemlően tényekkel alátámasztani, miközben ismertek olyan vélemények, amelyek szerint a természetes ásványvíz a legalkalmasabb a biológiai vízigény kielégítésére.

A saját termékét népszerűsítő reklámok fő üzeneteként a Nap Háza Kft. azt jelölte meg, hogy a termék alkalmazásával méregteleníthető, ezáltal gyógyítható az emberi szervezet. A vállalkozás ezt az állítását sem tudta igazolni, így azt sem, hogy a víztisztító berendezéssel előállított víz alkalmas a rák gyógyítására.

A vállalkozás szerint az általa forgalmazott berendezést a NASA fejlesztette, a legmodernebb technológián alapul és a legpraktikusabb, legolcsóbb ilyen készülék a piacon. Ám a vállalkozás a vizsgálat során ezen állításai egyikét sem tudta igazolni.

A bírság összegének meghatározásaként a versenyhatóság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a megtévesztő tájékoztatások hosszú ideje (2004 óta) elérhetőek voltak, a megtévesztő állítások az emberi egészséggel kapcsolatosak, a Nap Háza Kft tájékoztatási gyakorlatának lényegi eleme volt a jogsértő hirdetések közzététele.

HOZZÁSZÓLÁSOK