Megdöbbentő adatok a magyar temetőkről

Az emberek 80 százalékának komoly anyagi problémát okoz, hogy miből temettesse el egy hozzátartozóját – derül ki egy a hirtv.hu által idézett friss felmérésből. Az árak között akár 50-szeres különbség is lehet attól függően, hogy Budapesten vagy vidéken kér valaki temetést. Egy szakértő szerint sokat spórolhat az, aki nem a temetőtől rendel meg minden szolgáltatást.
K. Kiss Gergely, 2017. november 1. szerda, 15:54
Fotó: Pixabay

Egy biztosító társaság kutatása szerint a gyászolók 80 százalékának nem csak a szeretteik elvesztése okoz nehézséget, hanem az is, hogy miből fizessék ki a temetés költségeit. Két temető között akár 50-szeres különbség is lehet az árak tekintetében. "A sírhelyek árát egyébként az önkormányzatok határozzák meg. Budapesten 25 évre a legdrágább hely a Farkasréti temető, ahol 620 ezer forintot kérnek egy sírhelyért, míg ez vidéken 11 ezer, illetve 20 ezer alatt is megoldható" - emelte ki a televíziónak Fekete Zsuzsanna, a Pannónia Életbiztosító kommunikációs igazgatója.

Szakértők szerint még mindig csak kevesen tudják, hogy a temetést és az ahhoz szükséges kellékeket nem csak a temetőtől lehet megrendelni. "Meglepő, de sokszor a magánszolgáltatóknál kedvezőbb áron tudunk temetést megrendelni, ez különösen Budapesten igaz, ahol a hamvasztást sok helyen olcsóbban tudják megrendelni, mint a temetőben. És azt sem tudják sokan, hogy nem muszáj mindent egy helyen rendelni, tehát lehet például a hamvasztást egy magánszolgáltatónál, aztán a temetést a temetőnél, ha mindenképp temetői elhelyezésben gondolkodnak. De akár a kellékeket a weben is meg tudják rendelni, mint annyi minden mást" - mutatott rá Gőcze Edit kegyeleti szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK