Megdöbbentő, mennyire csalnak a magyar cégek - megjelent a friss statisztika

Egyre több hiányosságot találnak a magyar munkahelyeken a munkaügyi felügyelők, akik tavaly nem kevesebb, mint 526 milliónyi bírságot szabtak ki.
Napi.hu, 2015. február 28. szombat, 09:06
Fotó: Napi.hu

Tavaly összesen 18 048 munkáltatónál végzett munkaügyi ellenőrzést a hatóság, a vizsgáltak 73 százalékánál pedig talált is valamilyen szabálytalanságot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya, amely szerint ez az arány a valamivel több mint 100 ezer ellenőrzés alá vont dolgozó 71 százalékát érintette. Rossz hír, hogy az arányok rosszabbak az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, akkor ugyanis a foglalkoztatók 70, illetve a munkavállalók 68 százalékánál találkoztak problémával a hatóság emberei.

Az egyik leggyakoribb gond továbbra is a feketefoglalkoztatás, hiszen a főbb munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállalók 13 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, ami számszerűsítve 11 540 főt jelent (ami szintén több valamivel, mint a 2013-as adat volt). Ide kapcsolódóan a leggyakoribb csalási módszer a be nem jelentés, de sokan trükköznek az egyszerűsített foglalkoztatással és a színlelt szerződésekkel is. (Pénteken a Napi.hu megírta: az adóhivatal tavaly több mint kétezerszer vizsgálta az egyszerűsített foglalkoztatást - ez az egy évvel korábbi másfélszerese -, továbbá majdnem ugyanennyi ellenőrzést hajtott végre. Ennek meglett az eredménye: a bejelentett munkavállalók száma csaknem százezerrel, 730 ezerre nőtt, a bevétel pedig 25 százalékkal, 12,7 milliárd forint fölé emelkedett.)

Ilyen egy tipikus példa
Békés megyei felügyelőségre telefonon közérdekű bejelentés érkezett, mely szerint egy Békés megyei egyéni vállalkozó 15-20 főt bejelentés nélkül foglalkoztat. A munkaügyi felügyelők ellenőrzést tartottak a bejelentett címen, ahol egy csarnokban 9 munkavállaló gépesített rendszer segítségével, hagymát válogatott és csomagolt.

A munkavállalók a tanúnyilatkozatokat nehezen tették meg, volt, aki a nevét sem szerette volna megmondani. Az ellenőrzés közben a helyszínre érkezett a munkáltató is, akinek első kérdése volt, hogy bejelentésre mentek-e az eljáró felügyelők. Ezt leszámítva a munkáltató együttműködőnek bizonyult, nem vitatta a bejelentés nélküli foglalkoztatást. A munkáltató még aznap pótolta a munkavállalók bejelentését egyszerűsített foglalkoztatásban. Az ügyben munkaügyi bírságot szabtak ki.

A feketemunkások több mint harmadát az építőipari cégeknél találták a revizorok, de sok érintett dolgozó volt a kereskedelemben, a személy- és vagyonvédelmi cégeknél és a vendéglátóiparban is.


Jó hír ugyanakkor, hogy valamivel kevesebben próbáltak csalni a munka- és a pihenőidővel, illetve a rendkívüli munkavégzéssel: amíg 2013-ban még 21 157 főt érintettek ilyen típusú csalások, addig tavaly már "csak" 19 622 embert. Előfordult, hogy a munkavállalókat munkáltató nem tájékoztatta a munkaidő-beosztásról, illetve a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontjáról. Gyakori probléma volt, hogy a dolgozók munkaideje sokszor meghaladta a napi, illetve a heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékét, emellett sokakat szabálytalanul dolgoztattak a munkaszüneti napokon is. Ezek után talán kevesen lepődnek meg, hogy több helyen a pihenőidő kiadása sem felelt meg a jogszabályban foglaltaknak. E csalástípus a kereskedelemre, a vendéglátásra és feldolgozóiparra jellemző a leginkább, de sok személy- és vagyonvédelmi cégnél is találkoztak problémával a munkaügyi felügyelők.

Jelentősen, csaknem 10 ezer fővel nőtt ugyanakkor azon munkavállalók száma, amelyeknél a munkaidő-nyilvántartás hiányával, vagy adatainak valótlan rögzítésével találkoztak az ellenőrök. Alapvető gond, hogy a hatóság szerint a foglalkoztatók "nincsenek tisztában a munkaidő-nyilvántartás rendeltetésével", márpedig ennek hiánya egyrészt elfedi az esetleges munkabérrel munkaidővel, illetve pihenőidővel kapcsolatos szabálytalanságokat, másrészt pedig nem ellenőrizhető a pihenőidőre, pihenőnapra, munkaszüneti napon történő munkavégzésre vonatkozó szabályok betartása és a pótlékfizetés teljesítése sem.

Az összes szabálytalanság csaknem ötödét a munkabérrel kapcsolatos jogsértések adták, ami azt jelenti, hogy körülbelül 16 ezer embert érintett az ilyen típusú csalás. Ennek tipikus formája, hogy a munkáltatók nem fizetnek időben, de továbbra is előfordul, hogy minimálbért fizetnek azon munkavállalónak, akit garantált bérminimum illetne meg. Állandó gond a munkaviszony megszűnésekor, illetve megszüntetésekor kiállítandó igazolások kiadásának elmulasztása vagy késedelme, valamint a munkabér elszámolásának hiányossága. (A munkaügyi hatóság a vonatkozó törvényi rendelkezés szerint a munkabért nem, vagy nem időben fizető munkáltató részére minden esetben lehetőséget biztosít arra, hogy az eljárás során az elmaradt bért egy kitűzött határidőn belül megfizesse, így mentesül a kötelező munkaügyi bírság megfizetése alól. A hatóság ezzel azt akarja elérni, hogy a munkáltató a munkavállalók jogszerűen járó munkabérének kifizetésére és ne egy esetleges bírságösszeg kiegyenlítésére fordítsa anyagi erőforrásait.)

Mindezek nyomán a hatóságok a 13 173 munkáltató közül 3 509 vállalkozással szemben szabtak ki munkaügyi bírságot, összesen valamivel több mint 526 millió forint értékben. Az érdemi döntések többsége azonban anyagi szankció nélküli intézkedés volt, így szabálytalanság megszüntetésére kötelezéssel 2 591 esetben, figyelemfelhívással 1 852 esetben éltek, míg szabálytalanságot megállapító határozatot 4 946-ot hozott a hatóság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

janus, 2015.03.01 23:22

@megfigyelt:teljesen igaz....
az állami szektor döbbenetes bérfejlesztéseket hajt végre.....
tanárok és egyéb.....
ugranak a 100eFt-ok...
a privát szférában ezt nem lehet, mert nincsen érvényesítő erő és tényleges vásárló aki ezt elviselné....
az állami szférában nem kell csalni...ott mindenki bejelentett, mert nincsen elszámoltatás....
azért mert 3%-os a bővülés miért kell nyakra főre emelni a fizetéseket a közszférában...több 10e embert érintöleg....
a nővérekét miért nem emelik?

nagyon bűzlik a dolog választási emelések és kifizeti ezt meg?
az adózók és a tényleges magánszféra aki értéket állít elő....
itt nem gondolkodik senki sem?

ez nem kormányzás egy rakás szar.....
Napóleon is azt hitte a világ ura...és vége lett....
Orbán - Gyurcsány-......és a többi szarzsák aki nem dolgozott érdemben soha....csak meg kell nézni az életüket...politikai hátszéllel bélelt karrier....hozzátartozói erősen párt politikai érvényesülés..
csak a teljes politikai újra formázás segíteni...de a partíciókat is újra kell definiálni....különben ez a "féreg" a "boot szektorban reked"....és rombol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.03.01 11:59

@Napi6000: Azt hogy a vállalkozások milyen prés alatt vannak azt bizonyítja a MÉSZÁROS LŐRINC és a SIMICSKA LAJOS vállalkozásai.
De komolyra fordítva szót:: A 2010 januári Bajnai kormány nettó minimál bér összege 60 260 ft volt a vállalkotót terhelő összes költség 98 400 ft.
A magát VÁLLALKOZÁS BARÁTNAK HAZUDÓ csürhe a minimál bért 6 %-al emelte 2012-re míg a vállalkozói terhet 33 %-al.
Milyen sokan nyalják a seggét ezeknek a kreténeknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.03.01 11:50

A cégek tanultak a politikusoktól és a kormánytól,fejétől büdösödik a hal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.03.01 07:59

@laci_52: minimálbéres foglalkoztatáshoz pedig csak annyit tudnék hozzátenni, hogy az így szerzett nyugdíj megélhetéshez kevés, éhenhaláshoz sok!

Ugyanerröl volt egyórás kerekasztal(nézöpontok ütköztetése),természetesen HUSZONHÀROM órakor !!!
A minimálbérrel most foglalkoztatottak nyugdíja 600 euro körül lesz !
A lakosság tíz százaléka jelenleg,de a szám növekedni fog !

Hogy 10-20 év múlva lesz-e szociális bomba az UNIÒ-ban ,ez majd akkor fog kiderülni !
Vagy mennek Afrikába ,vagy Àzsiába !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2015.03.01 02:14

Egyszerűsíteni kellene a különféle jogszabályokat és jelentősen megszigorítani a szabálytalankodók büntetését. Normálisabb (alacsonyabb) közterhek kellenének, egyszerű, de világos szabályokkal ? amik megértését senki sem tagadhatja ? és aki ezt megszegi, azt példásan, szigorúan meg kell büntetni. Nem pénzbírságra ? mert az kevésnek látszik ? hanem pl. kényszermunkára.

De főként a közterhek állami ellopását kellene erősen visszafogni: a milliárdos állami ?okosságokat?, a sok titkosítást, stb. A magyar vállalkozási környezet értelmetlen szabályok sokaságától gúzsba van kötve: nincs vállalkozási szabadság, nincs is vállalkozási kedv. Prés alatt nem nő semmi sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html