Megdöbbentő részletek derültek ki az Aldi és Lidl-dolgozók mindennapjairól

Az elmúlt években a magyarországi kiskereskedelmet teljesen felforgatta két német diszkontlánc, az Aldi és a Lidl. A diszkontmodell hatékonyságával már az első vásárláskor szembesülhetünk. A siker mögött egy fontos innováció áll: talán legmeghatározóbb újításuk a hatékony munkamegosztás - olvasható a G7.hu riportjában.
K. Kiss Gergely, 2020. február 21. péntek, 14:35
Fotó: Pixabay

"Ez egy fárasztó munka, nem egy szuper- vagy hipermarket, ahol jobban lehet lébecolni. Itt teljesítményelvárás van, és ez kimerítő tud lenni" - foglalta össze a portálnak tömören az egyik diszkont dolgozója. A G7.hu hat emberrel beszélt, akik az Aldinál vagy a Lidlnél dolgozik vagy dolgozott.

Mindenki csinál mindent

Az Aldi és a Lidl működési modellje kísértetiesen hasonlít egymásra. Amíg a hagyományos áruházaknál jellemzően speciális munkakörök vannak, külön alkalmaznak pénztárost, hentest, árufeltöltőt, takarítót vagy éppen péket, a diszkontoknál mindenki csinál mindent.

Elvileg mindenki csinál mindent, de a képességek alapján van differenciálás - mondta az Aldi egyik volt üzletvezető-helyettese. Az, hogy ki milyen pozícióban dolgozik, a boltvezető rugalmasságától és az üzlet méretétől is függ. A legkevésbé népszerű beosztás a péké, mivel az ott dolgozónak egész nap talpon kell lennie, fizikailag rendkívül kemény feladat. "Egész nap be kell járnia a fagyasztóba a mínusz 20 fokba, forgatja és feltölti a mirelit termékeket, majd hajolgat bele a 200 fokos sütőbe" - mondta egy bolti dolgozó. A másik viszonylag stabil pozíció a főkasszásé. Ha van egy kis üresjárat, akkor a főkasszás is pakol vagy takarít, de jellemzően egész nap az 1-es számú kasszánál ül. Amikor feltorlódik nála a sor, hívja a második számú pénztárost, hogy nyissa meg a kasszáját.

Ha nincs elég forgalom, hazaküldhetnek valakit

A megkérdezettek szerint az Aldiban jellemzően egyedül a boltvezetők dolgoznak heti 40 órában. A helyettesek általában 35 órásak, a bolti dolgozók pedig 30 órára vannak bejelentve. Ez nem azt jelenti, hogy egy műszak hat vagy hét óráig tart: jellemzően nyolc órás műszakok vannak az Aldiban, viszont többnyire heti négy napot kell dolgozni. A Lidlben szintén részmunkaidősként, leginkább heti 30 órára vesznek fel embereket a megkérdezettek szerint, de ott idővel, például fél év után átveszik a jól teljesítőket teljes munkaidőre.

"Ha délután 4-kor azt látod, hogy nem éred el a napi célt a forgalomban, akkor a költségeket kell csökkenteni" - mondta egy korábbi üzletvezető-helyettes, aki mindkét diszkontál dolgozott. Azt mondta, ilyenkor a munkabéren lehet spórolni, azaz haza kell küldeni egy munkatársat. "Ilyenkor vagy megkérdeztem, hogy ki akar idő előtt hazamenni vagy nekem kellett kiválasztanom valakit" .

"A részmunkaidő azt is szolgálja, hogy jobban tudnak bűvészkedni a műszakokkal, sokkal rugalmasabban tudnak behívni minket. Mint minden cégnél, nálunk is az az első, hogy a hatékonyság szuper legyen"

- mondta egy dolgozó. Az aldis és lidlös munkavállalók szerint is a diszkontok központjában hetekre előre és órára lebontva kalkulálják, hogy mekkora forgalmat remélnek egy adott üzlettől. A beosztást is ennek megfelelően alakítják ki.

Többen is arról beszéltek, hogy a munkabeosztás átszervezéséről és a rendkívüli behívásokról szóló kérések egy kollégákkal közös Messenger-csoporton keresztül érkeznek. "Ha meg itt nem érnek el, akkor hívnak telefonon, hogy be tudok-e menni" - mondta egy diszkontos. "Nekem boltvezető-helyettesként három csoportban is benne kellett lennem, és kurvára idegesítő volt, hogy akár hajnali 3-kor is pittyegett a telefonon egy leltározós üzenet miatt" - mondta egy megkérdezett, aki az Aldinél és a Lidlnél is dolgozott.

További részletek a G7.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2020.02.22 19:06

@Józsi2222: Te olyan helyen laksz ahol nyitás előtt töltik fel a polcokat, a hűtőket, azokba csak a hőszigetelt kék színű 1,2*1,2*2m-es zárható konténerből lehet pakolni és azt oda kell vinni a hűtős részleghez mert csak a közelében lehet átpakolni. Ha a dolgozó kézben vagy vásárlói kocsiban vinné a belső raktárból, az egy kicsit ellentétes lenne a szabályozással.
Gondolom még nyitás előtt az egység csomagolásos dobozokat is összegyűjtik amiből a polcokra tették az árút és azt sem látod. Valamint van elegendő polcuk, hogy ne ömlesztve, raklapon legyenek kipakolva a megvehető termékek.
Irigyellek hogy te nyugodtan tudsz vásárolni.
Szóval ne vond kétségbe a szavaimat, inkább nem írnám le hogy ez két üzlet mely városban található, de azt ahol te vásárolsz és mindig rend van azt azért megoszthatnád, legyenek büszkék magukra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.22 18:40

@Arnika:
Tanácstalan vagyok!
Az sem tudom, mi a kék konténer és a rácsos szemetes.
Az lehet, hogy az ajtón belül, de még az eladóteren kívül itt is vannak ilyen szemetesek, de én még sosem figyeltem fel az áltad említett jelzőkre.
De kupi az biztos nincs sehol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.02.22 11:16

@Józsi2222: A városunkban van két üzlete a Lidl-nek. Mindettőben kupi van. Tegnap voltam az egyikben, friss tapasztalat volt, de állandóan jellemző az amit látok, a kék konténerek nem az eladótérbe valók és a rácsos szemetes is mindig bent és teli van. Ma a másik üzletbe menten, dettó ugyan az a helyzet. Azt figyelik ha az ember képeket csinál és ide egyébként sem lehet csatolni, de a valóságot írom.
Inkább az Aldi a rendezettebb, abból is van kettő. De néha ott sem igazán megfelelő a rend.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.22 02:33

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: péntek 23 56
Mert te csak a betűket látod.
Én azonban azt is, hogy senki nem reklamált a fizetese miatt.
Számomra egyértelmű, hogy miért.
És számomra ez a cikkben, cikkből kiolbasható.
Tehát ez is a cikkben íródott, ha nem is betűkkel.
Számomra erdektelen, hogy betűkkel-e vagy azok nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.22 00:44

@mpapa: ha neked bruttó 363 ezer sok, akkor csak sajnálni tudlak, Móricka. Persze valószínűleg te is egy féleszű nyugger vagy az itt kommentelő számtalan közül, akinek fingja sincsen a bruttó meg a nettó közötti különbségről, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html