Megdőlt a nagy LCD-tv-mítosz

A legtakarékosabb plazmatévé normál üzemmódban kevesebbet fogyaszt, mint a legtakarékosabb LCD-televízió - egyebek mellett ez derült ki egy hazai energihatékonysági megmérettetésből.
NAPI, 2010. szeptember 14. kedd, 17:04
Fotó:

Kedden vehették át első ízben át az E.ON által alapított Energiatakarékossági Díjat a legkedvezőbb fogyasztású szórakoztató elektronikai és háztartási készülékek gyártói Budapesten. A kiadott közlemény szerint tíz kategóriában hirdetett eredményt az E.ON az összesen 59 termékkel pályázó készülékgyártók között.

A vizsgálat során az E.ON megbízásából a TÜV Rheinland csoporthoz tartozó Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet szakértői a készülékek átlagos felhasználási szokásait modellezték és ennek alapján értékelték azok energiafogyasztását.

Az eredményekből kiderül, hogy az első helyezett mosógéppel 5-6-, a hűtővel 7-8-, a grilles mikrosütővel közel 10-, a porszívóval pedig akár 15 ezer forintot takaríthatnak meg évente.
A lapostévék fogyasztása körül dúló vitákban érdekes eredmény született. kiderült ugyanis, hogy a hasonló képernyő méretű plazmatévék nem fogyasztanak többet, mint az LCD-tévék, sőt a legtakarékosabb plazmatévé normál üzemmódban kevesebbet fogyaszt, mint a legtakarékosabb LCD-televízió.

Pál Norbert, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta: egy átlagos magyar háztartás évente körülbelül 2200 kWh energiát fogyaszt. Ha ezt az értéket a 3,8 millió háztartásban csak 100 kWh-val sikerülne csökkenteni, az országos szinten 380 GWh megtakarítást jelentene. Ez az energiamennyiség elegendő lenne például Pécs egy évi teljes áramigényének fedezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK