BUX
38240

Megdőlt egy mítosz: visszaszámlálós órákat kap a metró

A BKV végre eljutott oda, hogy visszaszámlálós órákra cserélje az eltelt időt számláló órákat, amelyeket annak idején nem az utasok, hanem a metróvezetők tájékoztatására találtak ki a szovjet menetrendügyi szakértő technikusok a hetvenes években.

NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 17:39

Megkezdődött a hármas metró óráinak tesztüzeme, a 42 millió forintért lecserélt rendszer egyelőre fél perces pontossággal jelzi, hogy mennyi idő van hátra a következő metró érkezéséig - írta az Index.

A 42 millió forintba kerülő rendszer jelenleg amúgy is tesztüzemben van, és mivel elvileg képes másodperc alapú előrejelzésre, ezért elképzelhető, hogy az egy hónap tesztüzem után finomítanak a tájékoztatáson, és a jelenleginél pontosabb képet alkothatnak az utasok arról, hogy mikor jön tényleg a metró.

A szoftveres fejlesztésen is átesett automatikus rendszer egyébként a metró biztosító berendezéseire épül, megalkotása "szép műszaki feladat volt", fogalmazott Szabó Tamás, metró üzemigazgató. Az érzékelők az alagútban lévő szerelvény mozgását regisztrálják, ebből adódóan minél messzebb van az állomástól az érkező vonat, annál több letöltendő időt jelez ki az óra.

A 3-as metró vonalán összesen 42 ilyen kétoldalas kijelzőt szereltek fel, és ugyanilyen órák kerülnek majd a piros metró felújított állomásaira és a milleniumi földalattiba is. Ez utóbbi esetében 2006-ban 11 új kijelzőt szerelnek fel, míg a piros metróban 2007-re, azaz a teljes rekonstrukció befejeződésekor újul meg a rendszer.

A peronok elején ettől függetlenül megmarad az eltelt időt jelző számláló, mivel ez elsősorban nem az utasok, hanem metróvezetők tájékoztatását szolgálja a szerelvények követési idejének és a menetrend betartása érdekében.