A TV2 és az RTL Klub megállapodott a legtöbb kábelszolgáltatóval arról, mennyit fizessenek a műsoraik terjesztéséért. Egy idei kormányrendelet tette lehetővé egyes, korábban szabadon fogható és ingyenesen sugározható tévécsatornák számára, hogy 2016. július 1-jétől a műsorukért programdíjat szedjenek be a műsorszolgáltatóktól, és azok éltek is a lehetőséggel.

Azt pontosan még nem tudni, mennyit szedhetnek be a tévés műsorkészítők a műsorterjesztőktől, így az sem világos, hogy a kábelszolgáltatók mennyit nyeltek le a költségekből, és mennyit hárítottak át a fogyasztóikra - írta a lap.

Annyi azonban már látszik: szinte minden nagy szolgáltatónál körülbelül 300 forinttal emelkednek a tarifák. Ez a helyzet a Digi Kft.-nél, ahol a tévék által beszedett díj miatt november 1-jétől a szolgáltatás általános szerződési feltételek szerinti listaára és a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleik előfizetési díja bruttó 300 forinttal emelkedik. Az Invitel már korábban lépett: 2016. szeptember 1-jétől havi bruttó 362 forinttal emelte azon ügyfelek - gyakorlatilag az összes előfizetőjük - havidíját, akiknél a tévés csomag tartalmazza az RTL Klub és a TV2 csatornát. A UPC Magyarország ügyfelei bruttó 370 forintért érhetik el a két csatornát.

A fogyasztóknál egyébként eddig nem verte ki a biztosítékot a pár száz forintos áremelkedés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ügyfélszolgálatához összesen egy tucat e-mail és ugyanennyi telefonos panasz érkezett a témában, a díj létét és mértékét kifogásolták - írta a Világgazdaság.