Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években több kalauzt is súlyosan bántalmaztak jegyvizsgálat közben. Legutóbb május végén vertek meg súlyosan egy ellenőrt, ami miatt a VDSZSZ szakszervezet lépéseket sürgetett a MÁV-nál, erős kritikát megfogalmazva a cég felé, mert szerintük a vállalat tétlenül nézi az eseményeket és nem segít a saját munkavállalóin.

A MÁV pénteken viszont azonnali lépéseket jelentett be. Ezek egyike, hogy a vonatokon és az állomásokon hangosbemondókon keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekménynek minősül, és büntetőjogi következményekkel jár. "Ezzel párhuzamosan lehetőséget biztosít arra, hogy egyes vonalakon bizonyos időintervallumokban a jegyvizsgáló kollégák párosan ellenőrizhessék a jegyeket, a 18 óra és reggel 6 óra között egyedül szolgálatot teljesítő munkatársak mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosít. Az újabb intézkedések költségeit a 2018-as első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat" - írják közleményükben.

Már korábban tettek néhány lépést - amelyekről ebben a cikkünkben részletesen beszámoltunk - így a rendőrséggel és a polgárőrséggel kötöttek együttműködési megállapodásokat, valamint konfliktuskezelési tréningeket szerveztek, hogy jobban tudjanak bánni a dolgozók az agresszív utasokkal.

"A közfeladatot ellátó munkavállalók elleni erőszak esetén a MÁV-START-nál a munkáltatói gondoskodás jegyében: jogi segítségnyújtás, rehabilitációs szabadság, mentori segítség a munkába való visszatéréshez, illetve pszichológiai segítségnyújtás vehető igénybe. A szolgálatot teljesítő munkavállalót ért támadás esetén kérhető jogvédelem, amely jogi tanácsadást, beadványkészítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtt történő jogi képviselet biztosítását jelenti" - állítja a cég.

A fotó forrása: Hornyák Dániel/Napi.