Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megismétlődni látszik a 2013. március 15-i nagy hóvihar. A mediterrán ciklonnak a csapadékrendszere a Kárpátok túloldaláról lerántott hideg levegővel keveredve havazást, hófúvást és ónos esőt hoz - írja az Időkép.

Az országban már több baleset történt, számos úton van érvényben forgalomkorlátozás.

Az OMSZ figyelmeztetést adott ki

Éjjel gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható - írja az OMSZ az előrejelzésében a Met.hu-n.

Hármas fokú vészjelzést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Heves megyékre a hófúvás miatt. A Duna-Tisza-közén és az Alpokalján pedig 2-es fokú riasztás van. Az ország többi táján a havazás és az ónos eső miatt 1-es szinten van a készültség.

Vasárnap reggelig az előrejelzés

További jelentős csapadékra kell számítani. A várható mennyiség általában 5-15 milliméter, a Dunántúl déli felén pedig 1,5-2,5 centiméter hullhat területi átlagban. Az éjszaka első felében délkeleten néhol zivatar is kialakulhat.

Éjjel egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 centiméter körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 centiméter a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 cm-t meghaladó hó is hullhat. Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

Hófúvásra általában az ország északkeleti felén és a Nyugat-Dunántúlon készüljünk. Erős hófúvásra vasárnap reggelig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, és néhol a Nyugat-Dunántúlon is számíthatunk. Ezeken a részeken viharos (60-85 kilométer/óra, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 km/h körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

Elsősorban az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem csak havazásba, hanem részben ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon. A tájékoztatóban felsorolt események közül ennek van a legnagyobb bizonytalansága.

Vasárnap napközbeni időjárás

A nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás (4 centiméteres lepel alakulhat ki addigra) A délkeleti tájakon további vegyes csapadék sem kizárt. Északkeleten (főként Borsodban és Szabolcsban) kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 centimétert meghaladó hó hullhat.

Vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 kilométer/óra körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.

A megváltozott és szokatlan időjárási körülmények miatt a rendőrség is figyelmeztetést adott ki - itt olvashatja el részletesen.

A fotó forrása: Napi.hu.