Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg "BB" hosszú távú adóskockázati besorolást tart érvényben az orosz OTP-érdekeltségre, az önálló életképességi mutató pedig "b+".
A hosszú távú besorolás kilátása stabil.

Elemzésében a Fitch kiemeli, hogy az orosz OTP-leánybank eszközminőségi mutatói az idei év első felében meredeken romlottak, miután a hitelveszteség-ráta - amely a hitelminősítő definíciója szerint a 90 napnál régebben lejárt követelések és a leírások, valamint a teljesítő kinnlevőségek hányadosa - éves szintre kivetítve 24 százalékra emelkedett a tavalyi egész évi 15, illetve a 2013-ban mért 16 százalékról.

Jóllehet az orosz leánybank szigorította kihelyezési normáit, és az új kihelyezések minőségi jelzőszámai már viszonylag jók, a Fitch várakozása szerint az eszközminőség 2016-ban is gyenge lesz, elsősorban a romló oroszországi gazdasági környezet, a hitelfelvevők elkölthető jövedelmi hányadának reálértéken mért csökkenése, a növekvő megélhetési költségek és az emelkedő orosz munkanélküliség miatt - áll az elemzésben.

A Fitch Ratings ugyanakkor az orosz OTP-érdekeltség osztályzatainak megerősítését alátámasztó tényezők között kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar anyabank szükség esetén nagy valószínűséggel támogatást nyújtana az orosz leányvállalatnak, tekintettel 98 százalékos tulajdonosi részesedésére, a nagyfokú integrációra, a közös márkanévre, és azokra a megítélésbeli károkra, amelyeket az orosz OTP-érdekeltség esetleges csődje jelentene.

A Fitch ezt megelőzően megerősítette a K&H, az Erste Bank Hungary és a CIB Bank egyaránt "BBB mínusz" hosszú futamú besorolásait.