A Mal Zrt. saját költségére az idén kezdte meg a 2010-ben kiszakadt X-es vörösiszap tároló helyreállítását, ezzel a munkával hamarosan végeznek - tájékoztatott Káldi Zoltán, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Veszprémi Bányakapitányságának vezetője. A bányakapitányság korábban előírta a VIII-as és a IX-es tároló megerősítését is, utóbbit például idén februárig kellett volna végrehajtani, amit a Mal forráshiányra hivatkozva, illetve a megindult felszámolási eljárás miatt nem tudott teljesíteni - tette hozzá a bányakapitány. Erre tekintettel rendelte el a bányakapitányság a határozatban foglaltak végrehajtását a Mal költségére - magyarázta Káldi Zoltán.

Tájékoztatása szerint a VIII-as tároló megerősítésénél a munkák közel felét elvégezték, míg a IX-es tároló megerősítésére a következő hetekben írják ki a közbeszerzési eljárást.

A beruházás forrása az 1237/2013. (IV.23.) kormányhatározatban a Malt terhelő hatósági kötelezések végrehajtására biztosított 1,5 milliárd forintos összeg - mondta Káldi Zoltán.

Szólt arról is, hogy a Mal engedélyt kapott a X/a tároló bezárására: ez a munka október 16-án (ha az időjárás engedi) elkezdődik, a Mal saját költségére.