Megfelelően működik Paks, de külföldi szakemberek is kellenének

Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége célszerűnek látná egy, az MVM-hez rendelt, alapvetően külföldi szakemberekből álló független szervezet felállítását, amellyel az MVM további támogatást nyújthat a paksi atomerőmű biztonságos működtetéséhez - derül ki az MVM közleményéből.
MTI-Eco, 2015. március 6. péntek, 17:54
Fotó: Napi.hu

Megerősítette az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO), hogy az MVM-csoport a nemzetközi elvárásoknak megfelelően működik és a paksi atomerőmű biztonságos üzemeltetése garantált - írja az állami MVM. A paksi atomerőmű és az anyavállalat kapcsolatának a nukleáris biztonságra gyakorolt hatását értékelő felülvizsgálatot tavaly november végén végezte a WANO (World Association of Nuclear Operators), amely a napokban adta át zárójelentését. A speciális vizsgálat során elsősorban azt elemzik, hogy a társaságcsoporton belül a központi szervezet milyen eszközökkel támogatja az atomerőművet a nukleáris biztonság magas szintű fenntartása és folyamatos fejlesztése, valamint a megbízható üzemeltetés érdekében.

A paksi atomerőműben és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nél lefolytatott vizsgálat eredményeként elkészült szakértői jelentés kiemelte azokat a területeket, amelyek jó példaként szolgálhatnak a többi tagszervezetnek, másrészt javaslatokat fogalmazott meg a társaságcsoport számára a fejlődés további lehetséges területeiről - közölte az MVM. A vizsgálati jelentés megállapította, hogy az MVM-csoport minden alkalommal a paksi atomerőmű rendelkezésére bocsátotta a biztonságnövelő intézkedések végrehajtásához szükséges beruházási forrásokat.

A szakértői jelentés szerint az MVM szabályozási rendszere biztosítja az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. számára a biztonságos és megbízható üzemeltetéshez szükséges feltételrendszert. A jelentés kiemelte egyebek mellett az átfogó biztonságfejlesztési program végrehajtását, amely tovább erősítette az atomerőmű biztonságát, valamint az üzemidő-hosszabbítási program végrehajtását - idézi a közlemény Leber Ferencet, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. termelési igazgatóját.

A szakértői csapat elismerte az atomerőműben meghonosított mentorprogramot, amellyel biztosítható a tudás átadása a fiatal munkatársak számára, valamint a programnak köszönhetően folyamatosan rendelkezésre áll a szükséges tudású szakembergárda az erőmű biztonságos üzemeltetéséhez.

Azért nem ártanának külföldi szakértők is

Követendő példaként említették az MVM-csoport nukleáris kommunikációját, amelynek eredményeként nemzetközi összehasonlításban is stabilan magas az atomenergia elfogadottsága Magyarországon - közölte a cégcsoport.

A nemzetközi szakértők javaslatokat is tettek a magas nukleáris biztonsági szint fenntartására és tovább erősítésére. A jelentés célszerűnek látná egy, az MVM-hez rendelt, alapvetően külföldi szakemberekből álló független szervezet felállítását, amellyel az MVM további támogatást nyújthat a paksi atomerőmű biztonságos működtetéséhez - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.06 21:22

...az amerikaiak beszállnak a paks 2-be ,meg a németek ...hahahahahaha,ballibek !!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.03.06 20:23

Ezt nem értem.Ha valami jól működik,biztonságos,és minden paraméterben megfelel a nemzetközi előírásnak,akkor minek egy vízfejű külföldi tanácsadó szervezet???Esetleg ide is el lehet dugni húsz-huszonöt hülyét igen nagy pénzért,akik kiszorulnak a nyugati atomiparból????Az oroszok építették,és a következőt is ők fogják.Ha esetleg ők szeretnének üzemeltetni itt egy ilyen irodát az rendben,de aki semmit nem fog itt csinálni,az minek???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hork, 2015.03.06 19:17

Hihetetlen , visszatér az a világ amikor valamiből csak és kizárólag akkor lehet valami ha a " projektbe " beveszik a preferált mókust.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html