Meghátrált a kormány? Jelentősen visszavágták a gigatender keretösszegét

Öt hét elteltével 500 milliárdról 200 milliárd forintra módosította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezete a közszféra intézményeinek energiakorszerűsítési munkáinak elvégzésére kiírt közbeszerzésének keretösszegét. Az Együtt szerint még mindig képtelenül magas összeg a tender keretösszege.
Domokos Erika, 2017. április 2. vasárnap, 16:44
Fotó: Napi.hu

A Napi.hu korábban beszámolt róla, hogy rekordösszegű, nettó 500 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési felhívást jelentetett meg februárban a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) a közszféra európai uniós támogatással finanszírozott energiahatékonysági beruházásainak megvalósítására. E szerint legfeljebb három ajánlattevővel négy évre kötnek keretmegállapodást az állami, önkormányzati intézmények (közhasználatú építmények, honvédelmi vagy rendvédelmi szervek, egészségügyi intézmények épületei) energetikai korszerűsítési munkáinak - mint a nyílászáró-csere, szigetelés, fűtéskorszerűsítés - elvégzésére.

Az NFM akkor azt közölte lapunkkal, hogy nem elírás az 500 milliárdos keretösszeg a közbeszerzési felhívásban, s ez egy "összesített érték, amit az ajánlatkérő nem köteles teljesen kimeríteni". Április elsején azonban módosította a kiírást az NFSI, a keretösszeget 500-ról 200 milliárd forintra csökkentette, valamint az ajánlattételi határidőt kitolta március 31-ről április 13-ára. A felhívásban az is olvasható, hogy "az ajánlatkérő fenntartja a jogot, hogy a szerződéses keret ne kerüljön teljes mértékben megrendelésre".

Együtt: a 200 milliárd is sok!

Az 500 milliárdos gigaközbeszerzés miatt Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult március elején. Túl nagy keretösszegről szól a közbeszerzés, ráadásul a pénzügyi fedezete sincs meg a gigatendernek, ezért minden előzmény szerint valószínűsíthető volt, hogy fideszes haverokra van szabva a kiírás - írja közleményében Berkecz Balázs.

A jelek szerint most az Orbán-kormány is belátta, hogy szabálytalan közbeszerzést írtak ki, ezért az NFSI megbízásából eljáró Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt. szombat délelőtt hivatalos levélben értesítette a tender iránt érdeklődő gazdasági szereplőket arról, hogy módosítják a kiírást - írja a politikus blogján.

Berkecz Balázs szerint azonban a keretközbeszerzés intézménye nem alkalmas arra, hogy átlátható módon, a helyi fejlesztéseket érdemben elősegítő módon valósuljanak meg ezek az intézményi energetikai fejlesztések, ezért továbbra is követeli, hogy azonnal vonják vissza a még mindig képtelenül magas összegű tendert, és hozzák nyilvánosságra, zajlik vagy zajlott-e belső vizsgálat az elszabott közbeszerzés ügyében, és ha volt vizsgálat, akkor történt-e felelősségre vonás - hívja fel a figyelmet az Együtt alelnöke

Az NFSI a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezete, ez felügyeli a közszféra uniós támogatásból megvalósított energiahatékonysági projektjeit. Továbbá az NFSI kezeli tavaly április óta az NFM és jogelődjei által hazai forrásból kiírt lakossági energiahatékonysági pályázatokat (mint az Otthon Melege Program).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.04.03 06:42

Uniós pénz az Unió ellen harcolónak?
Kérjen a badgán rokonaitól szarházi féldiktátorunk.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drnemoda@yahoo.com, 2017.04.02 16:53

Itt már csak milliárdok repkednek, rongyos milliók nem számítanak ! Nagyon remélem, hogy egyszer visszatérünk a normális számvetésekhez, reális összegekkel, és ezeket a mostani egyáltalán nem véletleneket megtoroljuk ! Másképpen sohsem szabadulunk meg a csirkefogóktól !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html