Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amint rendelkezésükre áll az építési engedély, haladéktalanul megkezdik a legmodernebb, teljesen új szárító és szűrőberendezés felszerelését és eleget tesznek a folyamatos mérésre vonatkozó lakossági követelésnek, amit szeptember 30-ig meg is valósítanak - ígérte közleményében a Falco.

A Falco szomszédságában lévő Pick-telep lakói évtizedek óta tiltakoznak a gyár működése ellen, a por, a zaj, a kamionforgalom, a levegőbe kerülő szúrós szagú, a nyálkahártyát irritáló, szerintük egészségüket is károsító anyagok miatt, amelyekért a Falcót hibáztatják. A cég viszont eddig következesen azt állította, hogy mindenben megfelelnek az előírásoknak, kibocsátásuk határértéken belül marad.

Elegük lett

Tavaly októberben Hende Csaba (Fidesz), Szombathely országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére csaknem nyolcezren írták alá azt a petíciót, amelyben hatékony szűrőberendezések mielőbbi felszerelését és a folyamatos mérések lehetőségének azonnali megvalósítását követelték. A lakossági bejelentések alapján ombudsmani vizsgálat is folyt az ügyben.

Időközben született egy jogszabály, amely előírta a faipari cégek számára egy új környezetvédelmi engedély (IPPC) megszerzését, amelyet a zöldhatóság első fokon megadott a szombathelyi cégnek, de a határozatot több civil szervezet, magánszemély és Szombathely önkormányzata, végül pedig maga a Falco is megfellebbezte. E nélkül viszont nem lehet kiadni a környezetvédelmi beruházáshoz szükséges építési engedélyt sem.

A Falco Zrt. közleményében tudatta: visszavonja az engedély elleni fellebbezését és reméli, hogy Szombathely, illetve azok a szervezetek és személyek, akik szintén fellebbeztek az elsőfokú határozat ellen, követik a vállalat példáját, amivel megteremtik a jogi feltételét annak, hogy mielőbb felépülhessen az új szárító és szűrőberendezés, valamint a mérőállomás.

Tapsol a képviselő

Hende Csaba a Falco nyilatkozatára reagálva "a józan ész győzelmének" nevezte, hogy a cég a lakossági tiltakozásoknak is engedve elkötelezte magát a levegőszennyezést csökkentő legkorszerűbb szűrőberendezés megépítése mellett, és alig több mint egy hónapon belül felszerelteti a szennyezőanyag kibocsátás folyamatos mérését szolgáló műszereket.

Hozzátette: a városnak elő kell segítenie, hogy a megígért berendezéseket mielőbb felszereljék és azok a jövőben folyamatosan működjenek. A Falco Zrt. az utóbbi években több tízmilliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre uniós támogatással a 250 embert foglalkoztató szombathelyi gyárban, 2014 májusában adták át például forgácslapgyártó üzemüket. A cég évi 450 ezer köbméter cementkötésű forgácslapot, 16 millió négyzetméter lamináltlapot, 32 millió négyzetméter impregnált papírt és 2,5 millió négyzetméter tükörfényes lamináltlapot tud előállítani.