Megijedt a MÁV? - Nagyobb bért ajánlanak

Növelte bérajánlatát a MÁV-csoport vezetése a szakszervezeteknek, így már inflációt meghaladó mértékű lehetne a bérfejlesztés.
Napi.hu, 2016. február 8. hétfő, 09:33
Fotó: Stocksnap

A MÁV-csoport vezetése 2,2 százalékos alapbér-emelést, az alapbér további 0,5 százalékát (így már összesen 2,5 százalékát) kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést, továbbá két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetést ajánlott a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére a munkabéke fenntartása érdekében a ma reggelre összehívott szakszervezeti egyeztetésen.

A vállalat munkáltatói saját hatáskörben, a rendelkezésre álló források terhére vállaltak kötelezettséget a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítására - olvasható a vasúttársaság közleményében.

A javaslat szerint az alapbér-emelést visszamenőlegesen, 2016. január 1-jei hatállyal hajtják végre azon munkavállalók esetében, akiknek az alapbére nem haladja meg a 450 ezer forintot. Emellett ezen dolgozóknak két alkalommal - Vasutasnapkor a júniusi, illetve karácsony előtt a novemberi munkabérrel - egyszeri kifizetést teljesít.

Ez MÁV-csoport szinten átlagosan 4 százalékos, a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező munkavállalók esetében pedig 5,4 százalékos alapbérfejlesztésnek felel meg.

Csak elbocsátások árán adnának többet?

A MÁV-csoport vezetői saját hatáskörben, az üzleti tervek átvizsgálását követően felelősen ezt az ajánlatot tudják tenni, anélkül, hogy létszámleépítés elrendelésével további forrást kellene előteremteni. A MÁV-csoport elsődleges célja a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása.

Ennek érdekében döntött úgy egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában karácsony előtt is, hogy a már folyósított havibéren túlmenően még félhavi alapbért utal át a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére - hívja fel a figyelmet a MÁV.

A munkáltatói oldal az írásbeli javaslat átadásakor azt kérte a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező 7 szakszervezet képviselőjétől, hogy az ajánlattal kapcsolatban 2016. február 9-én, kedden reggel 8 óráig írásban tegyenek nyilatkozatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi, 2016.02.08 19:49

A MÁV munkaerő hiánnyal küzd. Emelni fog.
Honnan lesz rá keret?...na ezt tessék megírni.
Minden épkézláb ötletet szívesen várnak.
Hajrá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mazsoqq, 2016.02.08 19:45

1988-89-ben a túlórákkal annyit kerestem a MÁV-nál, mint az átlagbér 2,5-szöröse. Tessék megnézni, most mennyit keresnek túlórával? Még az átlagbért sem! Ezért nincs ember, épp a végrehajtó szolgálatnál. És nem is lesz, amíg nem emelik a béreket tisztességes szintre. Bezzeg a főnökök, azok dőzsölnek, pedig ők nem dolgoznak éjjel, Karácsonykor, Szilveszterkor, mert a vasútnak akkor is menni kell!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html