Megindult a roham a kondenzációs kazánokért

Idén októberig duplájára nőtt a kondenzációs gázkazánok iránti kereslet, a szeptember 26-án életbe lépett kazáncsere rendelet és az ingatlanpiaci beruházások hatására pedig 10 százalékkal emelkedtek az eladások - közölte az épületgépészeti kis- és nagykereskedéssel foglalkozó Szerelvénybolt Kft. az MTI-vel.
MTI-Eco, 2015. október 23. péntek, 09:47
Fotó: Reuters

A tájékoztatás szerint az uniós rendelet eredményeként a szokásosnál előbb indult be a kazánvásárlási szezon: míg az elmúlt években az első októberi hűvös hétvégén kezdték javíttatni vagy cserélni a készülékeket, az idén sokan már augusztusban elintézték a kazánjavítást vagy -cserét.

A vállalat az MTI kérdésére elmondta: egy kondenzációs kazán átlagosan 235 ezer forintba kerül, ugyanakkor átlagosan 30 százalékot lehet spórolni egy kondenzációs készülékkel a hagyományos készülékekhez képest, bár ez nagyban függ a fűtési rendszer megfelelő kiépítésétől és az épület hőszigetelő képességétől is. A hagyományos kéményes készülék átlagos induló fogyasztói ára 130 ezer forint. A kazáncsere minden tényezőt egybevéve mintegy 10 éven belül megtérül - fejtette ki a vállalat.

Évente mintegy 60 000 gázkazán kerül forgalomba Magyarországon, ebből 2014-ben még csak 25-30 százalék volt a kondenzációs készülékek aránya, idén pedig már csaknem 50 százalék.

Az augusztus végéig legyártott és forgalomba helyezett gázkészülékeket hivatalosan még 2 évig értékesíthetik a forgalmazók, de az idei kereslet alapján előreláthatóan 1 éven belül szinte biztosan ki fognak futni a hagyományos készülékekből felhalmozott raktárkészletek, mivel egyes típusok már most nem érhetők el - közölték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2015.10.23 18:41

@Anita80: és a kovácsoltvas kapu ? vagy az iphone5 cseréje iphone6 ra ? Ez vajon mikor térül meg ? pedig rengeteget eladnak belőlük :)
Persze üres zsebbel nem éri meg egyik sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Anita80, 2015.10.23 17:26

@megalodon:
Szerintem egy hagyományos radiátoros fűtési rendszer esetén ahol a kéményt is béleltetni kell, kb soha nem hozza vissza az árát. A jelenleg nyílt égésterű gázkazán tulajdonosoknak nagy szívás lesz ez. http://kondenzacios.com
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2015.10.23 11:10

Persze nem 30% ot hanem a kondenzációs kazánhoz optimalizált radiátorrendszer esetén max 20%.-ot (erre nem lesz már pénz mert új kéményrendszer gázterv és engedélyeztetések vagy 1 milliás beruházássá teszik a kondenzációs kazánycserét) radiátorcsere nélkül jó ha 10% összejőn (kondenzációs kazán csak 40 -50 fokos fütési rendszerben müködik hatékonyan )

Szóval rohanjál és cseréljél hagyományosra amíg még lehet..

Ha meg újat építesz akkor marad a hőszivattyú mert 2021 től új szabályok stb stb.. kár a gázt bevezetni, felejtsd el nagy ívben !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html