A mára összehívott rendkívüli MVM közgyűlés döntésével így az állami energiaipari társaság 49 százalékos részesedést szerez a budapesti gázszolgáltatóban. Az ügylet zárására azonban csak jövőre kerül majd sor. Ezzel a Főgáz teljes mértékben közösségi tulajdonba kerül, hiszen a cég többségi tulajdonosa a főváros marad.

Az MVM ezzel egy a rezsicsökkentések ellenére is nyereségesen működő egyetemes gázszolgáltatóhoz jut, amely nem csak Budapesten, hanem a Tigáz Zrt. ellátási területén is rendelkezik szolgáltatói engedéllyel, illetve az ennek fenntartásához szükséges ügyfélszolgálati irodahálózattal. A kisebbségi rész megvétele azonban nem csak a lakossági üzletágat, hanem az elosztóhálózatot, illetve a versenypiaci szolgáltatást is magában foglalja. Utóbbi azért fontos, mert ellensúlyozza jelenleg a háztartások ellátásán keletkező veszteséget.

Az állami energiatársaság a lakosságot ellátó szolgáltatók közül a legjobb célpontot választotta ki, hiszen a Főgáz esetében elegendő ahhoz a cég felét megvenni, hogy - a fővárossal karöltve - teljes irányítást szerezzen egy egyetemes szolgáltatóban. Azonban ha a kormány valóban biztos abban, hogy jövőre is lesz még rezsicsökkentés, amely Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkárának tegnapi nyilatkozata szerint érinti majd a gázárakat is, akkor nem feltétlenül ez a legjobb időpont a vásárlásra - írta az  EnergiaFocus.hu.