A hazai kibocsátású kártyákkal itthon és külföldön elkövetett visszaélések száma 5514, értéke pedig 235,9 millió forint volt az első félévben. Ez az előző félévhez képest 4,6 százalékos csökkenést jelent a visszaélések számában, az összérték pedig 11,5 százalékkal volt alacsonyabb. 2011 azonos időszakához hasonlítva 5,2 százalékos, értékben pedig 21,8 százalékos a csökkenés.

A hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal Magyarországon összesen 776 visszaélést követtek el az első félévben, 41,3 millió forint értékben. Ez az előző félévhez képest a visszaélések számát tekintve 20,4 százalékos, értékben pedig 35,8 százalékos csökkenés. 2011 azonos időszakához képest 29,4 százalékkal, értékben pedig 48,7 százalékkal volt kevesebb visszaélés.

Az MNB szerint a kártyák csipesre cserélésének nagy szerepe volt abban, hogy a visszaélések száma és értéke az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat. 2012. első félévének végén a kártyák 77,2 százaléka volt csipes, a harmadik negyedév végén ez az arány már meghaladta a 80 százalékot.

Mind a kibocsátói, mind pedig az elfogadói oldalon a kártya jelenlétét nem igénylő, internetes vásárlással, telefonos vagy postai megrendeléssel kapcsolatos tranzakciók mellett a hamisított, valamint az elveszett és ellopott kártyákkal elkövetett visszaélések voltak a leggyakoribbak.

A visszaélések többsége a nemzetközi forgalomhoz kötődik. A hazai kártyákhoz kapcsolódó visszaélések több mint háromnegyede külföldön történt, míg a hazai elfogadói hálózatban a visszaélések 71,3 százalékát külföldi kibocsátású kártyákkal követték el.

A határon átnyúló visszaélések magas arányában szerepet játszik a csipesítés is - közölte az MNB. A hazai kibocsátású, csippel ellátott kártyákkal vagy azok adataival egyre nehezebb itthon visszaélni, ezért elsősorban olyan országokban történnek a visszaélések, ahol az elfogadóhálózat csipesítése lemaradásban van a hazaihoz képest.

Az Európai Központi Bank idén júliusban publikált felmérése alapján a hazai fizetésikártya-forgalomhoz kötődő visszaélések jóval alacsonyabbak az európai átlagnál. A fizetési kártyák új típusú felhasználási lehetőségei és a távollévők közötti kereskedelem növekvő szerepe miatt továbbra is szorosan figyelemmel kell kísérni a visszaélések alakulását - közölte az MNB.