Többszörösen is megtévesztette a fogyasztókat a Magyar Éremkibocsátó Kft. Amellett, hogy a hivatalosság látszatát keltették reklámjaikban, az sem volt igaz, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmet a magyarországi lakosoknak ingyenesen biztosítják. Elhallgatta továbbá azt, hogy több termék rendelése esetén termékenként számítja fel a csomagolási és a postázási költségeket - adta hírül a GVH.

Reagált a cég

A Magyar Éremkibocsátó Kft. megalapozatlannak tartja a Gazdasági Versenyhivatal elmarasztaló határozatát és azzal szemben fellebbezéssel él, mivel a cég tevékenysége a hatályos törvényi előírások betartásával jogkövető magatartáson alapul - írják közleményükben.

A Versenyhivatal által kifogásolt TV reklámfilmmel kapcsolatban az Önszabályozó Reklám Testület etikai bizottsága egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy az a hatályos jogszabályok rendelkezéseit és a Magyar Reklámetikai Kódex előírásait nem sérti.

A Gazdasági Versenyhivatal által 2014 áprilisában kiszabott 100 millió Ft-os bírság felülvizsgálata jelenleg a Kúria előtt van, ezzel együtt a társaság az abban kért változtatásokat maradéktalanul végrehajtotta, amelyet a 2015 decemberében lezárult utóvizsgálat során maga a Versenyhivatal is elismert.

A cég szerint csak rendszerhiba miatt számítottak fel többszörösen csomagolási- és postaköltséget. A pénzt visszafizették az ügyfeleknek.

A reklámok teljesen eltértek a a kereskedelemben megszokott képi és hangzásvilágtól, a hivatalos közlemények hangulatát tükrözte. A postai küldeményeiket is a hivatalos iratok kezelésekor alkalmazott, stilizált mintával csomagolta.

Kesztyűs kézzel történő csomagolás

A cég az ingyenesen kínál termékekre olyan költségeket is felszámolt, mint a kesztyűs kézzel történő csomagolás, az éremtartó mappa, vagy a buborékos boríték. A szabály szerint azonban pénzt csak az áru birtokbavételével összefüggő elengedhetetlen dolgokért kérhetnének.

A GVH 140 millió forintos bírságot rótt ki a cégre. A hatóság pár éve már megbírságolta a céget 100 millió forintra, hasonló okok miatt.