BUX
39003

Megint megbüntette a K&H-t az MNB

Jogosulatlanul felszámított árfolyam-különbözet fogyasztóknak történő visszatérítésére kötelezte a K&H Bankot a forint alapú casco díjak devizában történő jogsértő felszámítása miatt az Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely 4,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal is sújtotta a bankot.

Napi.hu, 2016. március 1. kedd, 10:14

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a K&H Bank Zrt.-vel szemben lefolytatott fogyasztóvédelmi vizsgálatában megállapította, hogy a bank a korábbi években egyes cascobiztosítással egybekötött (integrált casco) devizaalapú gépjárműhitelek esetében a szerződések ügyleti kamatába építette be a forint alapú casco díját. Ennek eredményeként az érintett fogyasztók a havi törlesztések során nem forintban, hanem devizában fizették meg a cascodíjat, viselve így az árfolyamváltozásból eredő kockázatot és tehernövekedést is. A bank ugyanakkor ezen díjat - tekintve, hogy a biztosítás forint alapú volt - forintban fizette meg a biztosító felé.

A hitelintézeti törvény 2011. szeptemberi módosítása értelmében a különböző díjak devizában történő felszámítására csak kivételesen kerülhet sor. Jelen esetben azonban a cascodíj - a törvényi előírással ellentétben - nem minősült az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban álló költségnek, illetve nem devizában terhelte a bankot, így annak felszámítása jogsértő volt. A bank mintegy négyezer szerződés esetén azért számított fel magasabb kamatot, mert az érintett fogyasztóknak a tőke- és kamattartozás mellett a casco díját is deviza alapon kellett megfizetniük a kamat részeként.

A fentiekre tekintettel az MNB - a fogyasztóknak okozott hátrány kiküszöbölése érdekében - kötelezte a bankot, hogy a devizában felszámított cascodíjra eső - a hitelintézeti törvény módosulását követően jogosulatlanul felszámított - árfolyam-különbözetet valamennyi érintett fogyasztó részére térítse vissza. Mindezek mellett 4,5 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a bankkal szemben.

Az egyes díjak devizában történő felszámítására vonatkozó törvényi korlátozás célja, hogy a fogyasztókat ne sújtsa a díjak, illetve költségek tekintetében a devizatartozással együtt járó kiszámíthatatlan árfolyamkockázat terhe. Az MNB az intézkedés során különös súllyal vette figyelembe, hogy a bank a cascodíjak devizában történő felszámításával a fogyasztók vagyoni érdekeit védő alapvető szabályt sértett meg, továbbá, hogy a jogsértés valamennyi integrált cascóval rendelkező, devizaalapú gépjármű hiteles ügyfelére kiterjedt.

A bank az árfolyam-különbözetet 2016. május 15-ig köteles a fogyasztók részére visszatéríteni - derül ki az MNB közleményéből.