Megint odacsapott az MNB

A Tresor Market Corporation engedély nélkül portfóliókezelést, a TM Solutions Ltd., a Tresor Market Agent Kft. és a Tresor-M Agent Kft. pedig bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végzett – állapította meg az MNB. A jegybank eltiltotta a társaságokat a jogosulatlan tevékenység végzésétől, s összesen 325 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte őket.
Napi.hu, 2015. február 11. szerda, 09:47
Fotó: Reuters

Az MNB piacfelügyeleti eljárása nyomán megállapította, hogy a Seychelle Köztársaságban bejegyzett Tresor Market Corporation Magyarországon rendszeres gazdasági tevékenysége keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan befektetési szolgáltatásnak minősülő portfóliókezelést végzett. A cég azonban nem rendelkezik e tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel itthon.

A jegybank piacfelügyeleti eljárása azt is feltárta, hogy a szintén a Seychelle-n bejegyzett TM Solutions Ltd., illetve a 1063 Budapest, Szinyei Merse utca 10. szám alatti székhelyű Tresor Market Agent Kft. és a Tresor-M Agent Kft. függő ügynöki (meghatalmazotti) tevékenységet végzett a Tresor Market Corporation-nak. E társaságok szintén jogosulatlanul, bejelentés hiányában közvetítettek befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Tresor Market Corporation engedély nélkül befektetési szolgáltatási - így különösen portfóliókezelésre irányuló − tevékenységet végezzen. Az engedély nélkül végzett befektetési szolgáltatási tevékenység miatt emellett 290 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot.

A jegybank szintén megtiltotta a TM Solutions Ltd., a Tresor Market Agent Kft. és a Tresor-M Agent Kft. számára a bejelentés hiányában függő ügynöki (meghatalmazotti) tevékenység végzését. A történtek miatt a TM Solutions Ltd.-re 30 millió, a Tresor Market Agent Kft.-re 1,5 millió, a Tresor-M Agent Kft.-re pedig 3,9 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha e közvetítői viszonyok a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek − e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében − itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Hangsúlyosan ajánlott, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt − a felugyelet.mnb.hu honlapon − ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti Figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről - írta az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedddike, 2015.02.11 12:12

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.02.11 11:48

Gondolom dalolva szaladnak a pénztárhoz és már fizetnek is :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html