Az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Roszszelhoznadzor az intézkedést azzal indokolta, hogy február második felében madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki egy Békés megyei baromfitelepen - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A szerdától érvényes importtilalom a szárnyas etetésre használt takarmányokra és takarmánykiegészítőkre, valamint a szárnyasok neveléséhez és feldolgozásához szükséges eszközökre is vonatkozik. A korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik a növényi eredetű takarmányokra és takarmánykiegészítőkre.

Az orosz korlátozó intézkedés néhány ezer tonna magyar baromfiterméket érinthet - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökigazgatója az MTI érdeklődésére. Hozzátette: főként vízi szárnyasokról - kacsáról, libáról - és pulykáról lehet szó, ami a Gallicoop cégcsoport és a Hungerit Zrt. termékeire vonatkozhat.

A madárinfluenza vírus jelenlétét február végén mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták. Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre Oroszország augusztus 7-én megtiltotta számos élelmiszer importját az Európai Unió országaiból. Emellett Oroszország 2014 óta tiltja az élősertés és feldolgozott termékeik importját az Európai Unióból az afrikai sertéspestis miatt is.

Csökkenhet az ár

Ezzel a magyar mezőgazdaság újabb érzékeny veszteséget szenvedhet el az orosz piacon, ahol már enélkül is komoly visszaesés volt látható az elmúlt évben jórészt az embargónak és az EU-s országokat érintő sertésbeviteli tilalomnak betudhatóan.

Az első 11 havi adatok alapján az élő állatok, a hús és húskészítmények, valamint a tejtermék és tojás kivitelének értéke 47 millió euróra rúgott, ami kevesebb mint a fele a 2013 azonos időszakában mért 105,1 millió eurónak, de jócskán alulmúlja a 2012 január-novemberi 70,3 millió eurót is. A három említett árufőcsoportban az orosz reláció súlya ezzel még kisebbé vált, immár nem éri el a 3 százalékot, pedig ígéretesnek tűnt, hogy 2014-ben 6,1 százalékra nőtt a 2012-es 4,1 százalékról.

Ami kedvezőtlen a tenyésztőknek és az exportőröknek, az jó hír lehet a hazai fogyasztók számára: a baromfihús ára is csökkenhet, ahogyan azt a sertéshús esetében már megtapasztalhattuk.