A BayernLB egésze 253 millió eurós nyereséget, a nem stratégiai jellegű tevékenységeket tömörítő none-core egység viszont ezen belül 198 millió eurós veszteséget ért el tavaly. Utóbbin belül az MKB jelentősen rontotta a társaság eredményét, hiszen a 2012-es 308 millió eurós veszteségnél még nagyobb, 409 millió eurós veszteség keletkezett itt. Ez év végi euróárfolyamon számolva 121 milliárd forintos mínuszt jelent.

Az MKB eredményét rontó tényezők között a kemény gazdasági és politikai környezetet említi a BayernLB közleménye. A bank 46 millió eurónyi bankadót fizetett, a tranzakciós illeték pedig 44 millió euróval rontotta eredményét. A bolgár Unionbank és a román Romexterra Leasing eladásán összesen 54 millió eurós veszteség keletkezett, miközben a kockázati költségek pedig 33 millió euróval 333 millió euróra nőttek az MKB-nál, elsősorban a továbbra is rossz ingatlanpiaci környezet miatt. A veszteségek miatt a BayernLB tőkét is emelt az MKB-nál.

Épp a 80 milliárd forintos tőkeemelés nem mindennapi formájának köszönhetően az MKB magyar számviteli szabályok szerinti eredménye valószínűleg jobb lett a 121 milliárdos veszteségnél.

A BayernLB közleményéből kiderült az is, hogy a tartományi bank tőkehelyzete javult (a Core Tier 1 mutató 15,2%-ra emelkedett), és tovább csökkentette méretét a hitelintézet (közel 50 érdekeltségtől vált meg csak tavaly). A 2014-es kilátásokkal kapcsolatban közölték: a stratégiai jellegű (core) üzletágaktól jó teljesítményt várnak idén, az egyéb eszközök azonban ronthatják az eredményt. Az MKB 2016-ig történő eladására vonatkozó kötelezettség is negatívan befolyásolhatja a csoport eredményszámait.

Vezetőváltás lesz a BayernLB élén: az eddigi vezérigazgató, Gerd Häusler helyét Johannes-Jörg Riegler veszi át a hónap végén. Az új vezérigazgató feladata lesz, hogy folytassa a szerkezetátalakítást a banknál. Ennek részeként a BayernLB visszafizetné 2019-ig a bajor tartománytól kapott 10 milliárd eurós tőkeinjekció 5 milliárd eurós részletét.