BUX
38240

Megint vége lehet a balatonfüredi görög falunak

Felszámolás sorsára jutott a balatonfüredi görög falu üzemeltetését végző Sundance Park Kft.

NAPI, 2011. január 14. péntek, 15:30

Kevés hányatottabb sorsú turisztikai helyszínt találni Magyarországon a balatonfüredi görög falunál - írja a Gazdaság.hu. Megálmodói kis-Görögországot szerettek volna a Balaton-partjára, fehér-kék jellegzetes bódékkal. A várt siker azonban elmaradt. A szellemvárost a Masped csoport karolta fel, de a csúszdapark mellett így sem akart beindulni a szekér. Ekkor kerestek befektetőket, és találtak rá két cégre a Sundance Park Kft.-re és az IconBuild Kft.-re. A társaságok jelentős fazonírozást hajtottak végre a területen, a korábban a kereskedők kezében lévő ingatlanok jelentős részét felvásárolták, és több százmillió forintból felújították, színesre festették, és óriási nyári szórakoztatóközpontot alakítottak ki, éttermekkel, bárokkal, klubokkal. Egyelőre mégsem sikerült nyereségessé tenni a vállalkozást.

A két birtokon belül került társaság tulajdoni szerkezetében vannak átfedések. A Sundance Serényi Zsolt (10 százalék), Lucza Péter (30 százalék), Pólus Péter (50 százalék) és a Lichtensteinben bejegyzett Lombardo AG (10 százalék) kezében van. Az IconBuild Serényi, Lucza és Pólus tulajdonában volt 10-30-50 százalékban, de Lucza tavaly megvált részétől. Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint a Sundance fő tevékenysége éttermi mozgó vendéglátás, míg az IconBuildé saját tulajdonú ingatlan adásvétele. Így vélhetően az előbbi szervezte a programot és üzemeltette a helyet, míg a másik az ingatlanokat vásárolta fel.

Az egymillió forint törzstőkével működő Sundance Kft. 2009-ben 155 millió forint árbevétel mellett 71,5 milliós veszteséget termelt, saját tőkéje mínusz 103 millió, kötelezettségállománya 119 millió forintot tett ki. A félmilliós törzstőkéjű IconBuild 4,3 millió forint árbevétel mellett 97 milliós veszteséget jegyzett, kötelezettségállománya 734 millió forint volt. Az Opten adatai szerint végrehajtás van ellene folyamatban.

A Sundancepark mellett üzemelő Annagora Aquaparkot a Masped Annagora Kft. üzemelteti.
Azt egyelőre nem tudni, hogy a tavaly már jelenős számú látogatót vonzó szórakoztatóközpont mennyire dobta meg a forgalmat, 2009-ben azonban nem sikerült nyereséget produkálni az üzletből. A cég 232 millió forintos árbevétel mellett 232 milliós veszteséggel zárta az évet. A Gazdaság.hu nem érte el a társaság illetékesét, így az is kérdés marad, hogy ha lakat kerül a "görög falura" mi lesz az aquapark sorsa.