Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb egy évre − a márciustól jövő február végéig tartó időszakra − összesen 216 millió orvosi vény gyártására és szállítására írt ki közbeszerzési eljárást. A 215,5 millió általános és 500 ezer darab szemészeti vényt (a teljes mennyiség a teljesítés során még legfeljebb 20 százalékkal bővülhet) a nyertesnek magának vagy alvállalkozó igénybevételével kell kiszállítania majd az orvosokhoz.

Jelenleg (tavaly januártól tizennégy hónapig) a budapesti székhelyű Szenzor Számítóközpont Kft. állítja elő a recepteket a korábbi beszállító Állami Nyomda Nyrt. helyett. A munkát közbeszerzésen nyerte el a cég, a vásárlást az OEP finanszírozza. A Szenzor 249 millió általános és egymillió szemészeti vény nyomdai gyártását vállalta 278,1 millió forintért, a mennyiség opcionálisan 10 százalékkal bővülhet a szerződés ideje alatt.

Az OEP adatai szerint Magyarországon jelenleg évente 150 millió receptet váltanak ki a betegek. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly novemberben beszélt arról, hogy 2012-ben bevezetik az elektronikus vényeket, ám részleteket nem közölt. Ez a rendszer is uniós fejlesztési források felhasználásával jöhet létre - tudtuk meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságától. "Az előkészítés, tervezés folyamatban van, de a forrásallokáció a legidőigényesebb feladat ennél a projektnél is. Első körben a rendszer élesbe állításához szükséges egyeztetések, jogszabályalkotás és a csatlakozáshoz szükséges interface megoldások kialakítására kerül sor." A bevezetés folyamatosan történhet, az első éles csatlakozásokra és felhasználásra (orvosok, patikák, OEP) már ez évben sor kerülhet - közölte az államtitkárság.

A szükséges szoftverfejlesztés költségei nagyjából azonosak, mint az egy év alatt felhasznált papír alapú receptek nyomtatási költsége. A fenntartásé pedig - amely az amortizációs hányad, fenntartó fejlesztések, licenszkövetés, üzemeltetés és támogatás költségeiből tevődik össze - éves szinten a rendszer bekerülési költségeinek 35-40 százalékára tehető - válaszolta kérdésünkre az államtitkárság.

Az Origo korábban azt írta az államtitkárságra hivatkozva, hogy leginkább az elektronikus repülőjegyhez lehet hasonlítani az e-vényt. Azt akár ki is lehet majd nyomtatni, de a jövőben nem a papír, hanem az e-recept számít majd "hiteles dokumentum"-nak. A betegeknek a patikákban igazolniuk kell a személyazonosságukat, amikor kiváltják a "receptet".

Az új vénytenderen azok a cégek tehetnek ajánlatot, amelyek fel tudnak mutatni 2010-ben és 2011-ben összesen legalább bruttó 200 millió forint értékű vagy 80 millió darab, A4 méretűnek megfelelő, biztonsági védelemmel ellátott nyomdaipari termék előállítására vonatkozó referenciát. Emellett a dokumentációban megadottaknak megfelelő mintavényeket kell csatolniuk ajánlatukban a pályázóknak, akiknek a gyártáshoz megfelelő minőségbiztosítási tanúsítványokkal és nyomdai kapacitással is rendelkezniük kell. Az ajánlatok közül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást benyújtóval kötnek majd szerződést, várhatóan március elsején. Az ajánlattételi határidő február elsején jár le.