Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb 700 ezer dolláros (nagyjából 198 millió forintos) pályázatot írt ki az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címmel - értesült a Népszava.

A programra Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, valamint Romániából lehet pályázni, a cél pedig a független médiumok támogatása. Az Egyesült Államok nagykövetségének budapesti képviselete megerősítette a Népszavának, hogy erről a pályázatról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február 11-i budapesti látogatásakor is említést tett.

Két éve a vidéki médiumoknak hirdettek pályázatot

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma - mint ahogyan arról az Index is beszámolt korábban - két éve már meghirdetett egy hasonló témájú pályázatot. Akkor azonban kifejezetten a független magyar vidéki sajtó megerősítése volt a cél. Az "objektív média támogatása Magyarországon" címmel meghirdetett programmal a nyertes lapok, rádiók, honlapok fenntarthatóságát akarták segíteni, valamint a támogatással növelni akarták a médiumok közönségét. A pályázati győzteseket 2018-ban kellett volna megnevezni, de az eredményhirdetés elmaradt.

A magyar külügy ugyanis - az RTL Klub információi szerint - behívatta David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt, mert
a tendert a magyar belpolitikába való beavatkozási kísérletének tekintették. "Ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára - jöjjön a pénz bárhonnan - nem enged meg" - fogalmazott Gulyás Gergely akkori még frakcióvezetőként egy 2017-es sajtótájékoztatón.

Más a megközelítés

Ezt követően a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra a Nyomtass te is! hetilapnak azt mondta: semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz.

Idén május 24-én meg is jelent a hasonló célkitűzésekkel rendelkező médiapályázat az amerikai külügyminisztérium felhívásában, amelyre június 24-ig lehet jelentkezni. A leírás alapján a független sajtó támogatása mellett cél a szakképzettség fejlesztése is a közép-kelet-európai régióban. A pályázat nyertesei egy minimum két hónapos mentorprogramon vehetnek részt az Egyesült Államokban, ahol a szakmai eszköztárukat bővíthetik, főként a digitális média és az oknyomozó újságírás területén. A résztvevőknek arra is lehetőségük lesz, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek valamelyik amerikai médiumnál.

A program segíti majd egy pénzügyi szempontból fenntartható médiaszektor kialakítását a hirdetési szektor, a piackutatás és közönségkutatás és szponzorprogram révén - olvasható a honlapon. A pályázat győzteseit 2019 októbere és 2020 márciusa között választják majd ki.

Amerikai pénzből indult újra a Szabad Európa is

Január 14-én online formában újraindult a Szabad Európa rádió román és bolgár adása. A rádió működését amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján finanszírozzák, az Egyesült Államok törvényhozása által felajánlott pénzalapból.