Mégis jön a Tesco-sztrájk?

Nőtt az esélye annak, hogy szeptember elején lebénul a teljes Tesco-hálózat, az áruházláncnál törvényesen létrehozott sztrájkbizottság péntek délután nem fogadta el a multicég által felkínált, és "sebtiben kommunikált" szeptemberi béremelés lehetőségét, amely 11-17 ezer forintos bruttó többletet kínál a dolgozóknak - írja a Magyar Idők online kiadásában az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 18. péntek, 21:54
Fotó: Napi.hu

A lap szerint jövő héten csütörtökön bejelentheti a Tescónál működő sztrájkbizottság, mely napon várható először, hogy a teljes áruházláncnál leáll a működés.

Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetője a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, hogy a multicég ajánlata messze elmarad a több mint 16 ezer érintett dolgozót egységesen képviselő sztrájkbizottság követeléseitől. A Tesco ajánlata szerint az áruházi dolgozók bére bruttó 165 ezer forintról 176 ezerre nőne, ami nagyjából nettó 7-7,5 ezer forint emelést jelent. A raktárakban dolgozó úgynevezett kommisiózók bére 169 ezerről 181 ezerre emelkedne, a targoncásoké pedig az eddigi 195 ezer helyett 209 ezer forintra nőhet.

A KDFSZ elnöke úgy fogalmazott a lapnak, hogy ragaszkodnak a követeléseikhez, amelyek között nem csupán a 25 százalékos béremelés, hanem a 15 százalékos létszámemelés is szerepel szeptembertől. Ha ezek nem teljesülnek a következő tárgyaláskor, bejelentik a dolgozók körében teljes támogatottságot élvező sztrájkot - szögezte le Bubenkó Csaba.

Az elnök szerint a nap folyamán megtévesztő kommunikációt folytatott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling József ugyanis annak ellenére nyilatkozta a 24.hu portálnak, hogy eredményes volt a sztrájkfenyegetés, mert megállapodás körvonalazódik a lánccal, hogy arra bármilyen felhatalmazást kapott volna - idézi Magyar Időket az MTI.

Tesco is bejelentett egy béremelést
A Tesco pénteken a Napi.hu-nak elküldött közleménye szerint a vállalat bejelentette az idei bérfejlesztés harmadik ütemét, mely szerint majdnem minden teljes munkaidőben dolgozó, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal növekszik.

A Tesco továbbá közölte, hogy a most bejelentett emeléssel együtt az elmúlt 2 évben már 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. A cég szerint szeptember elsejétől a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet, a legtöbb Tesco munkatárs fizetése így az idén átlagosan 18,9 százalékkal nőtt, reflektálva a magyar bérinflációra is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.08.19 12:53

@Meningitis:
Zárjon be végleg a Tesco, a faxkalap szakszervezet elintézi, hogy ne kelljen dolgozni. Menjenek egy gyári szalag mellé de ami még jobb a CBA-ba. Tudjátok amelyiket az a rondaság reklámoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meningitis, 2017.08.19 12:40

Nem csak a bérek a gond, ha bármi akciós cuccot akarsz venni egyszerűen nincs! Nem hozzák ki a dolgozók elrakják maguknak, a jófogáson lehet látni legközelebb, ha lehetne fogadnák arra hogy csökkeni fog a Tesco bevétele...
Nem tudom meddig hagyják ezt a seftelés dolgot..."Van de nem hozom ki" "Elfogyott, de 2 perc múlva kihozzák vmi rokonnak" Tiszta szocializmus, gyengekezű a vezetés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html