Mégis kinyithatnak a patikák januárban

Szócska Miklós szerint nyugodtan kinyithatnak azok a gyógyszertárak január 1-jén, amelyekben még nem működik az új jogszabályoknak megfelelő online pénztárgép. Az egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy a patikák jó részében már megvalósult a 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonlás, továbbá egy új légimentőbázis lesz Magyarországon.
MTI, 2013. december 24. kedd, 08:30
Fotó: Napi.hu

Az államtitkár elmondta, a gyógyszertári informatikáért felelős rendszergazdák időben igényelték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által megkövetelt pénztárgépeket, így a patikák minden tőlük elvárhatót megtettek az átállás érdekében. Ebből fakadóan az államtitkár véleménye szerint az átállás nem okoz fennakadást a gyógyszerellátásban.

Jogszabályváltozás ezzel összefüggésben nem lesz, de Szócska Miklós úgy gondolja, hogy az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatában figyelemmel lesz a jóhiszemű megközelítésre.

Az online pénztárgépekre történő átállással kapcsolatban a NAV december 19-én közzétett tájékoztatása szerint az adóhatóság minden esetben mérlegeli, hogy az adóalany minden tőle elvárhatót megtett-e a kötelezettségének határidőre történő teljesítése érdekében, és a körülmények értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról vagy mellőzéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK