Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A népszerűtlen vasárnapi boltzárat ugyan eltörölték, de arról a kormány nem tett le, hogy a jövőben megnehezítse a nagy üzletek nyitva tartását a hét utolsó napján. A Népszabadság információi szerint kormányzati berkekben olyan elképzelés kering, miszerint törvényben szabályoznák, hogy az üzletek csak egy bizonyos időpontig tarthassanak nyitva normál ügymenet mellett. A lap forrásai legtöbbször a déli 12 órát említették határvonalnak. Amennyiben egy 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruház ezután is ki akarja szolgálni a vevőit,­ úgy a délutáni forgalmának meghatározott részét befizettetnék vele pluszadóként.

A különadóként is felfogható sarcot lehet úgy kalibrálni, hogy lényegében ne érje meg nyitva tartani dél után. Vagyis lehetne vásárolni vasárnap a hipermarketekben, de csak pár órán át, utána életbe lépne a zárva tartás. A koncepció főként a hazai hátterű, kisebb üzletekből álló láncoknak kedvezne - ahogyan egyébként előzetesen a vasárnapi boltzártól is remélték -, hiszen ezeknél rendszerint a bolt alapterülete nem éri el a 400 négyzetmétert - jegyzi meg a lap cikke.

Az elképzelésről informálisan a nemzetgazdasági tárcánál már tudnak, de formális döntés még nem született. A lap szerint Varga Mihály tárcájánál visszafogott lelkesedéssel fogadták a vasárnapi fogyasztás elfojtását tervező ötletelést.

Ugyanakkor fut egy másik elképzelés is, az, amit Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a napokban nagy vonalakban ismertetett. E szerint előírnák, hogy egy évben csak hat alkalommal lehessen kötelezően­ munkára fogni vasárnap a kiskereskedelmi dolgozókat, valamint vasárnapi munkavégzés esetén az azt következő szombatot a munkaadónak ki kellene adni pihenőnapként.

A tervekről bővebben a Népszabadság cikkében olvashat.