2018-ban tovább csökkent a boltok száma a KSH adatai szerint, háromezerrel kevesebb helyen lehet vásárolni. Öt év alatt 14 ezerrel lett kevesebb üzlet, és nőtt a bolt nélküli települések száma - írta a blokkk.com.

Öt lényeges oka van a szakportál szerint a kisboltok versenyhátrányának:

  • sokkal kevesebb a vásárlójuk, kevesebb a bevételük,
  • számukra, mivel kisebb mennyiségben vásárolnak a szállítóiktól, mint a nagyláncok, drágább a beszerzés,
  • költségesebb a napi működésük, új eszközökre is nehezen, vagy egyáltalán nem futja,
  • rákényszerülnek a nagyobb boltos árakra az előbbiek miatt, amivel szemben kevés az előnyük, például közelségük a lakóhelyhez, vagy a személyes kiszolgálás,
  • a két számjegyű béremeléseket alig bírják kifizetni.

Magyarország boltos hálózata az egyik legelaprózottabb Európában. Ez azt jelenti, hogy például tízezer lakosra számolva sok a bolt, így egy-egy bolt kevesebb vásárlót szolgálhat ki, mint más határon túli bolt. Vannak olyan egységek is, amelyek nem éppen a kereskedésre legalkalmasabb helyeken nyitottak a régi időkben, például kapualjakban, pincékben. Ezeket nyilván már a kényelmetlenség okán is elkerülik a vásárlók - írta a blokkk.com.

A bolt nélküli települések száma
20142018
Település31543155
- boltos29632876
- bolt nélkül191279
Forrás: KSH, blokkk.com

2018-ban az előbbiek miatt tovább csökkent a boltok száma, amiben a webáruházak nincsenek benne. Minden áruterületnél visszaesés figyelhető meg - a szűkebb áruterületeken viszont akadnak kivételek, például a halas boltok száma 218-ról 225-re nőtt 2018-ban, amiben akár az áfakulcs csökkentésének is lehetett szerepe; és a gyógyászati üzletek száma is bővült.

Öt esztendő alatt 14 ezerrel zuhant a boltszám

Öt év alatt a boltok 11 százaléka zárt be végleg, ezen belül az élelmiszeres körben kisebb arányú volt a boltszám csökkenése, 9 százalékos.

A bolt nélküli települések száma nőtt, 191-ről 279-re. Az ötezer főnél kisebbek településeken összesen 25 ezer bolt van, ezen belül pedig a kétezer főnél kisebbekben 12 ezer. A legkisebb, kétezer főnél kisebb falvakban az átlagos boltszám 5, ezen belül nyilván minél kisebb a falu, annál kevesebb a bolt - írta a blokkk.com.