Megjelent a GSM-R rendszer első pályázati kiírása

Közbeszerzési eljárást írt ki a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. a GSM-R rendszer megvalósítására 935 kilométernyi vasúti vonalszakaszon.
NAPI, 2012. december 26. szerda, 15:15
Fotó: Napi.hu

A projekt célja az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez való csatlakozás, ezen belül is az egységes vonatbefolyásoló rendszerhez szükséges kommunikációs hálózat európai szabványoknak megfelelő magyarországi kiépítése - olvasható a közleményben.

A GSM-R (Global System for Mobile Communications - Railway) egy GSM-technológián alapuló, vasúti vezeték nélküli kommunikációs hálózat, amely lehetővé teszi a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, valamint a szabványos, hangalapú összeköttetéseket a vasúti kiszolgáló személyzetnek.

A most kiírt, hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzés eljárásban a NISZ Zrt. minden olyan gazdasági szereplőtől ajánlatot vár, amely megfelel a részvételi felhívásban megfogalmazott pénzügyi, műszaki és jogi alkalmassági feltételeknek és a referenciakövetelményeknek. A nyertes ajánlattevővel várhatóan 2013 második félévében kötnek szerződést.

Az Európai Unió jelentős támogatásokkal igyekszik ösztönözni a GSM-R kiépítését a kelet-európai országokban. Ennek segítségével ugyanis bármely ország vasúti szerelvénye úgy közlekedhet a rendszer tagországainak vasúti folyosóin, hogy nem befolyásolja haladását az egyes országok szisztémáinak különbözősége: határátlépésekor nem kell megállnia, átállnia az egyes országok eltérő rendszereire, nem lesz szükséges mozdonyt vagy mozdonyvezetőt váltani, így csökken a menetidő.

HOZZÁSZÓLÁSOK