A pályázati kiírást január 6-án 16 órától vehetik át az érdeklődők egyedi egyeztetés alapján. Az ajánlatok leadási határideje: február 6. déli 12 óra. A pályázati kiírást csak akkor kaphatják meg az érdeklődők, ha megfizetik a 30 millió forint plusz áfa pályázati részvételi díjat és aláírják a titoktartási nyilatkozatot. A pályázati kiírás átvétele az ajánlattétel érvényességének feltétele - tartalmazza az ajánlati felhívás.

A Magyar Közlöny december 17-i számában jelent meg a kormány határozata arról, hogy a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben (TakarékBank) meglévő többségi állami részesedést nyilvános nemzetközi pályázaton értékesítik, a legmagasabb vételárat ajánló befektető részére.

A határozat szerint 2013. december 20-ig értékesítést előkészítő közös bizottságot kellett létrehozni az állami tulajdonosok - az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt., valamint a Magyar Posta Zrt. tekintetében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bevonásával. Az értékesítés előkészítésének, koordinálásának és lebonyolításának felelőse a nemzeti fejlesztési miniszter.

A határozat arra is kitér, a kormány egyetért azzal, hogy az MFB Zrt.-nek a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében fennálló tulajdoni részesedése ne kerüljön értékesítésre.

A hvg.hu kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megerősítette, hogy "a kormányhatározat első pontja világossá teszi, hogy csak a törzsrészvények kerülnek értékesítésre. Az elsőbbségi részvényeket a fentieknek megfelelően nem értékesítik, mivel törvény határozza meg, hogy azokkal kapcsolatban hogyan kell eljárni". Ezzel kapcsolatban a minisztérium utalt a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény legutóbbi, novemberi módosítására, amely szerint az államnál levő "B" típusú elsőbbségi részvényeket "a részvényesek döntése alapján - amint lehetséges - be fogják vonni".

A honlap ezzel kapcsolatban megjegyzi: a "B" részvényekből összesen 235 van, és szeptemberben az alapszabály szerint a tulajdonosuk az MFB, igaz, a decemberi állapot szerint nem egyértelmű, hogy a fejlesztési banknál vagy annak egy leánycégénél, az EHPSZ Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztő Kft.-nél vannak.

A TakarékBank a 2013. augusztus 27-én tartott közgyűlésén hagyta jóvá a Magyar Posta mintegy 655 millió forintos tőkeemelését, amelynek révén a magyar állam a Magyar Fejlesztési Bankon és a Magyar Postán keresztül ideiglenesen többségi tulajdont szerzett a bankban. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54 százalék, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

Az Országgyűlés 2013. június 27-én fogadta el a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály rögzíti, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, de azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja. Az így feljavított és megerősített szektorban pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja, ha az általa elindított pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja.

A törvény értelmében létrejött takarékszövetkezeti integráció két központi szerve a központi banki funkciókat ellátó TakarékBank, a másik az újonnan létrejött integrációs szervezet.