Megjöttek a hotelvendégek

A magyarországi hotelek január-májusi adatai minden kategóriában javuló tendenciákat jeleznek, bár a szállodák a napi átlagár (ADR) adatai továbbra is csak megközelíteni tudják a 2009-es értékeket – derül ki a Magyar Hotel Monitor (MHM) adatabázis adataiból.
Domokos László, 2010. június 16. szerda, 13:25
Fotó:

Az április hamufelhő okozta visszaesést után a foglaltsági adatok újra egyre kedvezőbb képet mutatnak, hiszen a budapesti háromcsillagos házak kivételével (amelyek továbbra is csak a 2009-es szinten mozognak), jellemzően 10 háromcsillagoskal mutatnak kedvezőbb képet, mint 2009-ben.

A májusi adatok továbbra is a korábbi folyamatok fennmaradását jelzik: a szállodák alacsonyabb napi árak segítségével érnek el a 2009-esnél magasabb kihasználtságot.

Ez alól kivételt jelentenek az ötcsillagos házak , amelyeknél az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) is csaknem tíz százalékkal haladja meg a múlt évit.

Ugyancsak a korábbi trendet tükrözi, hogy a budapesti házak 15-17 százalékkal alacsonyabb ADR-t érnek el, mint tavaly, míg a vidék házak alig 2-4 százalékkal maradnak csak el attól - véli Puczkó László az MHM-et összeállító Xellum Kft. ügyvezető igazgatója.

A pünkösdi hosszú hétvége újra a vidéki házaknak kedvezett, amelyek május 22-23-án akár 15-20 százalélkkal magasabb ADR-t és foglaltságot is elérhettek, míg e néhány nap szinte érintetlenül hagyta a budapesti szállodapiacot.

Az MHM jelenleg 102 magyarországi szálloda napi adatszolgáltatása alapján készül. Az adatszolgáltatók 60 százaléka fővárosi ház, a nagy láncok (Accor, Danubius, Mellow, Hunguest) mellett sok egyedi hotelek is részt vesz a gyűjtésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK