BUX
41516

Megkapja az állami pénzt a Malév

Mint ahogy a Napi Gazdaság is korábban megírta, a kormány 8,5 milliárd forintot csoportosít át a Malév tőkerendezésére az idei költségvetésben a rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére.

NAPI, MTI-Eco, 2011. augusztus 22. hétfő, 19:52

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a költségvetési átcsoportosítás azonnali hatályú, felelőse Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A Malév kedden közgyűlést tart, amelyen - hasonlóan az eddigi, felfüggesztett közgyűlésekhez - a tőkerendezés lesz a fő téma.A légitársaság 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével működött tavaly, és a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint ezt mielőbb rendezni kell.

A tőkerendezést a fő tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) a beszámoló május 25-i elfogadását követő 90 napon belül, tehát augusztus 25-ig maradéktalanul végre kell hajtania, de ehhez szükséges a közgyűlési határozat. Az utóbbi hónapokban több közgyűlést is összehívtak a pénzügyek rendezésére; a legutóbbi, augusztus 10-i közgyűlésen az MNV közlése szerint végül azért nem tárgyaltak a társaság tőkerendezéséről, mert a közgyűlés összehívásáig - a rendelkezésre álló rövid idő miatt - még nem született meg a fedezet biztosításához szükséges valamennyi döntés.

Az MNV júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött.

A Napi Gazdaság már korábban megírta, hogy vélhetően tőkeemelésre kerül sor a Malév augusztus 23-i közgyűlésén.