Megkezdődik a Magyar Posta privatizációja?

A kormány döntött arról, hogy megkezdik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a Magyar Posta Zrt.-ben fennálló, 25 százalékot el nem érő kisebbségi részesedése értékesítésének előkészítését a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete számára.
MTI-Eco, 2013. október 25. péntek, 08:07
Fotó: Napi.hu

A határozat szerint a kormány megtárgyalta a Magyar Posta Zrt. vezetésének 2013 első háromnegyed évére vonatkozó tevékenységét, az általa végrehajtott stratégiai lépéseket, és azokat tudomásul vette. Ezzel párhuzamosan megtárgyalta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Magyar Posta Zrt.-ben fennálló, 25 százalékot el nem érő - 25 százalék mínusz 1 szavazatnyi tulajdoni hányadot jelentő - kisebbségi részesedésének a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete számára történő értékesítésére vonatkozó előterjesztést.

A kabinet megállapította, hogy fontos társadalompolitikai célok érhetőek el közvetve azáltal, ha a kisebbségi részesedést a magyar állam a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete számára, és közvetve a szövetkezeti hitelintézetek számára értékesíti.

Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete
Az integrációs szervezetet a nyáron elfogadott takarékszövetkezetek átalakításáról szóló törvény hozta létre és feladata, hogy intézményvédelmi szervezetként az MFB, a Magyar Takarékbank és a Magyar Posta bevonásával lefekteti a szektor átalakításának alapjait. Az ISZ prudenciális szabályzatokat bocsát ki, szavatolótőkét szolgáltat az integráció tagjainak, illetve vizsgálhatja a tőkeellátottságot az egyes szövetkezeteknél és beavatkozhat a működés stabilizálása érdekében. (Index.hu)


Egyúttal felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bevonásával, a Magyar Posta Zrt. nemzetközi értékbecslő által készített értékbecslésében meghatározott vételáron készítse elő a kisebbségi részesedés eladását a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete számára.

A takarékszövetkezeti integráció megerősítése kapcsán az eddig végrehajtott lépéseken túl szükségesnek látszik, hogy a Magyar Posta és az új takarékszövetkezeti integráció között szorosabbra fűzzék és tartóssá tegyék az együttműködést, és ebbe bevonják a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetét is.

Ennek a szorosabb és tartós együttműködésnek a kétoldalú megállapodásokon túlmenően a kölcsönös tulajdonosi kapcsolat lehet a biztosítéka. Az, hogy nemcsak a Magyar Posta tulajdonol részesedést a szövetkezeti hitelintézetek központi bankjában, hanem a takarékszövetkezeti irányítás és szabályozás központja, az állami többségi ellenőrzés alatt álló Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete is tulajdont szerez a Magyar Postában - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzáfűzték: a kormány a takarékszövetkezeti rendszer reformjával nemcsak gazdaságpolitika feladatot hajt végre, de fontos társadalom- és fejlesztéspolitikai célokat is el kíván érni, elsődlegesen azt, hogy helyzetbe hozza a vidéki Magyarországot. Mivel sok helyütt csak postahivatalok, illetve csak takarékszövetkezetek működnek, egyedül ezeken keresztül érhető el az a fontos cél, hogy országos lefedettséggel eljusson a legkisebb falvakba is a banki, biztosítási, postai és befektetési termékek olyan teljes skálája, amelyek hozzáférhetősége a XXI. századi Magyarországon a nagyobb városokban már hosszabb ideje magától értetődő.

Az NFM közleménye szerint a kormány ezeket a szempontokat és indokokat mérlegelve úgy döntött, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete 25 százalékot el nem érő - 25 százalék mínusz 1 szavazatnyi tulajdoni hányadot jelentő - kisebbségi tulajdont szerezhet a Magyar Postában.

A tulajdonszerzés jogszabályi hátterét a 2007. évi vonatkozó törvény adja, amely kimondja hogy a Magyar Postában 75 százalék + 1 szavazat a tartós állami tulajdon mértéke. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete számára történő értékesítés, illetve a szervezet tulajdonszerzése esetén mellőzhető a versenyeztetés a 2007. évi vonatkozó törvény alapján, tekintettel arra, hogy ezzel fontos állami cél valósul meg, és a kérdésről nyilvános kormányhatározatban született döntés.

Az említett kisebbségi tulajdon ellenértékét a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete - piaci vagyonértékelés alapján - készpénzben fizeti meg a magyar államnak - olvasható az NFM közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2013.10.25 14:17

@Kotkodus: valaki cáfoljon már meg! olyan rossz érzés, hogy senki sem háborodik fel azon, hogy azt állítom, hogy a fidesz éppen magyar magántulajdonosokat rövidít meg miközben a magyar magántulajdon fejlesztését ígérték és ezzel magyarázták, hogy miért űzik el a külföldi működőtőkét...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.10.25 11:34

leegyszerűsítve (ha jól értem):

1. lépés:
az állam belekényszeríti a többségi magyar magántulajdonban lévő takarékszövetkezeteket a posta tulajdonába, és elveszi tőlük a gazdálkodási döntéseket, mert többségi tulajdonba kerül így.

2. lépés:
többségi tulajdonosként eladja a posta 25%-1 tulajdonrészét a takarékpénztáraknak (akik ezzel az égvilágon semmire nem mennek, mert sem a posta, sem a takarékbetétek döntéseibe nem nyernek beleszólást) piaci áron.

egyszerű következtetés:
az állam befizetteti a magyar magántulajdonosokkal a posta 25%-ának értékét az államkasszába, úgy, hogy azok nem kapnak cserébe semmit.

én annyira örülök, hogy a fidesz védi a magyar magántulajdont!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2013.10.25 08:45

Gyengébbek kedvéért, ez a tranzakció azt jelenti, hogy a takszövök közös bankjából az állam kiszivattyúzza a pénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2013.10.25 08:43

Postabank reloaded? Szép baleset a takszöv tagok pénzéből felvásároltatni a postát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html