Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hosszú távon kiszámítható, több évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek irányába fordult el a magyar piac, és a jövőben még nagyobb szerepet kaphatnak ezek a konstrukciók.

Az MNB 2017 őszén döntött arról, hogy egy új lépéssel bevezeti az úgynevezett 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS), amelyek segítségével a hosszabb távon, 5-20 évig fix törlesztésű lakáshitelek aránya növekedhet a piacon. Az első ilyen kamatcsere-eszköz tendere január közepén megtörtént, ezzel újabb lökést kap a 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek piaca - derül ki a BankRació.hu friss összeállításából.

Január közepén a pénzügyi portál adatai szerint a 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelek közül az 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló konstrukciók között a legolcsóbbak alig több mint 3 százalékos teljes hiteldíjmutatóval voltak elérhetőek. A 10 és 20 évre fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek között a legolcsóbbak thm-je jelenleg 3,8-4, illetve 5,4-5,8 százalék.

Ez azt jelenti, hogy az 5-20 évre fixált törlesztőrészletű lakáshiteleknél a havi kiadás 57-70 ezer forint lesz. A hitelfelvétel előtt azért érdemes minél több bank ajánlatát megnézni, mert a thm-ek esetében akár 1-2 százalékpont is lehet az eltérés, ami a teljes visszafizetendő összegben akár több millió forintos különbséget eredményezhet.

Az 5-20 évre fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek thm-je valamivel magasabb lehet, mint az úgynevezett változó kamatozású konstrukcióké, ám utóbbiak mindössze 3-12 hónapra garantálnak azonos havi törlesztést, utána a kamat és a havi kiadás is változhat. Ez azt is jelenti, hogy a változó kamatozású lakáshiteleknél jóval nagyobb a kamatkockázat, azaz, ha a gazdasági környezet változása miatt emelkednek a kamatok, akkor könnyen megemelkedhet a törlesztőrészlet - fogalmazott Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

Fotó forrása: Túrós-Bense Levente/Napi