Sokszor panaszkodunk arra, hogy mennyire drágák itthon az üzemanyagok, nemrég például megírtuk, hogy a világon alig volt olyan ország, ahol nagyobb mértékű lett volna a drágulás az egyik hétről a másikra. Az ok a magyar üzemanyag jövedéki adó-emelése. Ennek kapcsán a Bloomberg egyébként nem felejti el megemlíteni, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb a benzint terhelő adók aránya.

No de visszatérve a globális összehasonlításra: amíg itthon 334,7 forintért mérik a forint literjét, addig a rekorder Hongkongban közel 512 forintért. A másik végletet még mindig Venezuela jelenti, ahol hiába emeltek nemrég több körben is az üzemanyagok árán, manapság is csak 1,64 forintba kerül literje.

Minél sötétebben van jelölve egy ország, annál drágább az benzin
Kép: Forrás: Bloomberg

A környékünkön már nem láthatunk nagy különbségeket: Romániában 338,1, Horvátországban 271, Szlovéniában 370,7, Ausztriában 342,7, Szlovákiában pedig 379,2 forintba kerül egy liter benzin.

Európán belül már nagyobb eltérések láthatóak: a norvég 486,9 forintos literenkénti ár például a világon is a második legdrágábbnak számít, de nincsenek sokkal lemaradva a hollandok (459,4 forint) és az olaszok sem 445,9 forint.

Mennyit költünk rá?

A Bloomberg azt is kiszámolta, hogy éves szinten a fizetésünk hány százalékát költjük benzinre. Eszerint Magyarországon egy átlagos sofőr, egy átlagos fizetés 1,5 százalékát költi erre, ugyanez az arány Ausztriában 0,74, Romániában 1,06, Szlovákiában 1,18, Szlovéniában 1,96, Horvátországban pedig 2,01 százalék.

Hasonló a helyzet: minél sötétebb a kék, a fizetés annál nagyobb százalékát költjük benzinre
Kép: Forrás: Bloomberg

Ebből a szempontból Dél-Afrika és Mexikó van a legrosszabb helyzetben 3,38 százalékkal, a képzeletbeli dobogóra pedig Görögország fért fel 2,87 százalékkal. A legkedvezőbb pozíció vitathatatlanul Venezueláé (0,29 százalék), de igen előkelő helyet csípett el magának Kína (0,43 százalék és Hongkong (0,46 százalék). Ez utóbbi adat is mutatja, hogy nem minden az benzinár, ha megfelelő fizetés társul mellé, akkor nevetve ki lehet bírni az 512 forintos literenkénti árat is.

Amennyiben Ön is böngészné az adatokat, úgy a térképet ide kattintva tudja elérni.