Nyolc százalékkal 630 millió liter fölé emelkedett a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai által eladott üzemanyag mennyisége 2014 első negyedében az egy évvel korábbihoz képest. A bővülést főleg a gázolajeladások 10 százalékot meghaladó növekedése húzta (366,6 millió liter), de nőtt a benzinforgalom is, 5,1 százalékkal 263,4 millió literre.

A benzineladásokat alapvetően az egy évvel korábbinál alacsonyabb árak növelték, míg a dízelforgalom emelkedésében az játszott közre, hogy beindult a gazdaság bővülése - kommentálta az adatokat a Napi.hu-nak Wilde György, a szövetség főtitkára. Hozzátette: 2013 első három negyedéve még az évek óta tartó forgalomzuhanás része volt, ez májusban állt meg, a növekedés azóta tart. Épp emiatt nem várható, hogy az első negyedévben tapasztalt tempó az év egészében is kitart majd, de 2014-ben így is több üzemanyag fogyhat, mint 2013-ban.

 

Érdekes, hogy ismét az amúgy kis piacrészesedésű prémium illetve drágább üzemanyagok forgalma nőtt a legnagyobb mértékben. A prémium benzinek esetében az éves bővülés mértéke elérte a 30, a prémium gázolajoknál pedig megközelítette a 15 százalékot, a 98-as benzinek eladásai pedig több mint 39 százalékkal emelkedtek 2013 első negyedéhez képest.